Lyt til artiklen

Se billederne

Drømmen om at genskabe mammutten er kommet nærmere efter fundet af et særdeles velbevaret eksemplar på en sibirisk ø.

Videnskabsfolks vildeste drøm om at genskabe den uldhårede mammut, som uddøde for tusindvis af år siden, er kommet et skridt nærmere efter fundet af en mammutkrop, der indeholdt store mængder blod.

Ifølge Sky News blev kroppen af en hun-mammut fundet af et hold russiske videnskabsfolk på en øde ø i det Arktiske Ocean, hvor den døde for mellem 10.000 og 15.000 år siden i en alder af 60 år.

Skeletter og mere eller mindre velbevarede mammutkroppe, som graves frem fra den arktiske permafrost, er ikke så sjældne, men det seneste fund er unikt, fordi fundne krop havde store mængder blod i sig, ligesom musklernes kød stadig var rødt som en bøf i kølemontren.

Semyon Grigoryev, der er forsker på universitetet byen Yakutsk og leder af ekspeditionen, siger til Sky News:

- Da vi brød isen omkring hendes mave, flød blodet ud, og farven var meget mørk. Det er det mest overraskende, jeg har set i hele mit liv. Hvordan er det muligt, at det har kunnet bevares i flydende form? Og musklernes væv var også rødt, samme farve som frisk kød«.

Ifølge ekspeditionslederen vil fundet måske hjælpe forskere længere frem mod det punkt, hvor velbevaret DNA-materiale kan få det uddøde kæmpedyr til genopstå.

- Dette fund giver os en virkelig god chance for at finde levende celler, som kan hjælpe os med at klone en mammut, siger Semyon Grigoryev.

Blod og væv fra den fundne mammut-hun er nu blevet anbragt på et sikkert men ukendt sted, hvor specialister fra Sydkorea, USA og Rusland i den kommende tid skal studere fundet. Universitetet i Yakutsk indgik allerede sidste år en aftale med den sydkoreanske videnskabsmand, som i 2005 skabte verdens første klonede hund, rapporterer Sky News.

De sidste mammutter uddøde i følge til den seneste forskning langt senere, end det tidligere har været antaget. Artens sidste repræsentanter, som i forhold til forfædrene var temmelig lavstammede, holdt stand på den lille ø Wrangel i det nordlige Sibirien.

Her uddøde de først omkring år 1700 før vor tidsregning, altså på samme tid, som Danmarks daværende befolkning trådte ind i bronzealderen.