Vidner fortæller, at den formodede gerningsmand bag det seneste angreb i London råbte, at han ville dræbe alle muslimer, da han blev overmandet af civile. 

Den britiske hovedstad blev ramt af en ny tragedie, da en varevogn natten til mandag pløjede fodgængere ned uden for en moské på Seven Sisters Road i Tottenham-området i den nordlige del af London.

Sundhedsmyndighederne i byen oplyser, at en person har mistet livet, og otte andre meldes sårede.

Den britiske premierminister Theresa May siger, at episoden bliver efterforsket som 'et potentielt terrorangreb.' En 48-årig hvid mand er anholdt i sagen.

Mens den plagede britiske hovedstad langsomt vågner efter det, mange frygter, er endnu et terrorangreb, bringer britiske medier billeder og video af den formodede gerningsmand.

Her ser man en hvid mand i 40'erne sidde bag i en ambulance, mens vrede tilskuere råber af ham. Flere af de tilstedeværende filmer ham med deres mobiltelefoner.

En mand viser andre tilstedeværende optagelser af den tragiske hændelse.
En mand viser andre tilstedeværende optagelser af den tragiske hændelse. Foto: FACUNDO ARRIZABALAGA
Vis mere

Ifølge netmediet BuzzFeed News blev den formodede gerningsmand overmandet af civile efter angrebet og senere overgivet til politiet. Vidner fortæller til mediet, at den formodede gerningsmand råbte »Jeg vil slå alle muslimer ihjel,« kort før han blev pågrebet.

Angrebet fandt sted kort efter midnat dansk tid, hvor en stor gruppe mennesker forlod en midnatsbøn i forbindelse med Ramadanen.

Vidnet Abdulrahman Saleh Alamoudi siger til BuzzFeed News, at han og nogle andre hjalp en ældre mand, som var faldet om på gaden, sandsynligvis på grund af et hedeslag, da en varevogn pludselige svingede direkte hen imod dem.

»Denne store varevogn kom bare og kørte direkte over os.«

»Jeg tror, at mindst otte eller 10 personer kom til skade. Heldigvis lykkedes det mig at flygte. Og så kom fyren ud af sin varevogn, og jeg fik ham,« fortæller han.

»Han skreg, og han sagde: 'Jeg vil slå alle muslimer ihjel. Jeg vil slå alle muslimer ihjel.' Han slog om sig.«

Foto: FACUNDO ARRIZABALAGA
Vis mere

Salah Alamoudi fortæller, at han og nogle af de andre tilstedeværende fik den formodede gerningsmand ned på jorden.

»Så sagde han: 'Slå mig ihjel. Slå mig ihjel.' Jeg sagde: Vi slår dig ikke ihjel. Hvorfor gjorde du det her?' Han ville ikke sige noget.«

Han fortæller også, at han måtte tilbageholde manden i omkring en halv time før politiet kom.

Vidner fortæller Sky News, at en imam fra moskéen beskyttede føreren af varevognen fra vrede mennesker på stedet, indtil politiet ankom.

»Imamen sagde til folk 'stop med at slå ham' og sagde 'Se, bare hold ham nede,' og ringede til politiet, og det var i bund og grund det, der blev gjort,« fortæller vidnet, der kalder sig Adhil.

Muslim Council of Britain, der er en paraplyorganisation for muslimske foreninger i Storbritannien, skriver i en udtalelse, at den formodede gerningsmand var motiveret af islamofobi og beder myndighederne forstærke sikkerheden omkring moskéer.

I løbet af de seneste uger og måneder har muslimerne oplevet mange tilfælde af islamofobi, og nattens angreb er det mest voldsomme til dato, lyder det fra det muslimske samfund.

»Vi opfordrer til ro, mens efterforskningen fastslår de endelige facts, og at man i disse dage - de sidste i ramadanen - beder for de berørte og for retfærdighed,« skriver Muslim Council of Britain.

Beredskabet i London og det øvrige Storbritannien er højt efter to angreb inden for få uger.

I maj blev 22 mennesker dræbt af en selvmordsbomber ved en koncertarena i Manchester.

Og 3. juni dræbte tre formodede islamister otte mennesker og sårede 48 ved at køre fodgængere ned på London Bridge for bagefter at gå til angreb med knive mod tilfældige mennesker i Borough Market i den britiske hovedstad.