Vidneberetninger fra helvedesfærgen Norman Atlantic fortæller om kaos, panik og folk der kun kæmpede for egen overlevelse.

Færgen brød i brand søndag morgen kl. 6 lokal tid. På det tidspunkt befandt færgen sig 61 km fra kysten i nærheden af Korfu.

Ilden brød ud på bildækket, og har været umulig at slukke. Og der gik 32 timer, inden sidste mand var blevet evakueret fra færgen.

Den græske sopran, Dimitra Theodossiou, var ombord på færgen. Hun har fortalt til italienske medier, at hun så mænd slå på kvinder, for selv at komme først hen til redningshelikopteren.

»Det var helvede. Jeg så nogle skræmmende scener. Der var mænd, irakere, tyrkere, pakistanere på skibet, som blev sat ned for at tillade redderne at prioritere børn, ældre og kvinder. Men de klatrede, og slog og trak i folk for selv at komme frem til redningshelikopteren og i sikkerhed. Jeg blev også slået. Jeg var så rasende. Det var virkelig grimt. Jeg vil aldrig glemme det.«, fortalte Dimitra Theodossiou.

Både Dimitra Theodossiou og andre overlevende fortæller, at det var røgen og ikke en brandalarm, som vækkede dem tidligt søndag morgen.

»Der var ingen alarm. Ingen overhovedet. Jeg havde en kahyt på første klasse. Jeg sov og vågnede ved lugten af noget brændt og røgen, der allerede var trængt ind i kahytten. Jeg stod op og tog tøj på og bankede på alle døre, jeg kom forbi og råbte, at folk skulle komme ud, at der var brand,« sagde Dimitra Theodossiou.

En anden overlevende, 32-årige Christos Perlis, fortæller, at han og en anden mand forsøgte at få mændene på skibet til at respektere, at redningsmandskabet ville redde børnene først, derefter kvinderne og til sidst mændene.

»Alle trådte på hinanden for at komme på helikopteren. Mændene begyndte at slås for at komme først til helikopteren. De tog ingen hensyn til kvinder eller børn. Ingen,« sagde Christos Perlis.

Redningsarbejdet har været ekstremt svært på grund af dårligt vejr. Mandag har der været hård kuling og bølger, der er 3-4 meter høje.

Søndag var det endnu værre. Det styrtregnede, og der var vindstød af stormstyrke, og det gjorde det nærmest umuligt at få passagerer og besætningsmedlemmer væk fra skibet, der blev drevet afsted af seks meter høje bølger.

I timevis forsøgte en slæbebåd søndag at hægte sig på skibet, men uvejret gjorde, at kablerne blev ødelagt.