Video viser det øjeblik, hvor to ukrainske missiler tilsyneladende rammer russisk krigsskib på skibsværft i Kertj.

Luftalarmerne lød på Krim-halvøen lørdag aften. Årsagen var et ukrainsk missilangreb. Det rapporterede blandt andre Kyiv Post.

I første omgang blev der rapporteret om en større brand på havnen i havnebyen Kertj, som ligger tæt på den tidligere meget omtalte bro, der forbinder Krim-halvøen med det russiske fastland mod øst.

Senere på aftenen bekræftede det russiske forsvarsministerium så, at Ukraine havde ramt Zaliv-skibsværftet under et angreb med i alt 15 krydserraketter.

Og også fra ukrainsk side bekræftede man, at angrebet havde fundet sted.

»I aften den 4. november har Ukraines væbnede styrker udført et vellykket angreb på den maritime del og havneinfrastrukturen på skibsværftet Zaliv i det midlertidigt besatte Kertj,« lød det fra Ukraines bevæbnede styrker.

Ifølge russerne havde man uskadeliggjort 13 af de 15 raketter.

Men to nåede tilsyneladende deres mål – krigsskibet Askold – som er en korvette i Karakurt-klassen.

Det er 67 meter langt, og ifølge den øverstkommanderende i det ukrainske luftvåben, Mykola Oleschuk, kan skibet blandt andet medbringe og affyre de kraftige supersoniske Kalibr-missiler.

Det russiske forsvarsministerium har efterfølgende ifølge RIA Novosti bekræftet, at et skib på værftet blev beskadiget. Man bekræfter imidlertid ikke, at der er tale om skibet Askold.

Zaliv-værftet ligger syd for Kertj og tæt på den bro, som forbinder Krim-halvøen med det russiske fastland.
Zaliv-værftet ligger syd for Kertj og tæt på den bro, som forbinder Krim-halvøen med det russiske fastland. Foto: Google Maps
Vis mere

Siden er der dukket video op på sociale medier, som tilsyneladende viser det øjeblik, hvor to missiler med få sekunders mellemrum slår ned omkring skibet.

Og satellitfotos fra Planet Labs PBC synes at vise, at det russiske beredskab efter angrebet er i gang med at slukke en brand.

Der ses desuden flydespærrer, som ser ud til at være blevet lagt ud i havneområdet omkring skibet, øjensynligt for at forhindre et eventuelt oliespild i at sprede sig.

Det er ikke første gang, at Ukraine har haft succes med at ramme mål på Krim-halvøen.

Satellitfoto viser tilsyndeladende det russiske beredskab i gang med brandslukning og inddæmning af muligt oliespild.
Satellitfoto viser tilsyndeladende det russiske beredskab i gang med brandslukning og inddæmning af muligt oliespild. Foto: Planet Labs PBC
Vis mere

Tidligere lykkedes det i oktober 2022 at ramme Kertj-broen, som forbinder Krim-halvøen med det russiske fastland. 

Broen blev bygget efter, at Rusland i 2014 annekterede Krim-halvøen, og den blev indviet i 2019.

Ukraine tog aldrig officielt ansvaret for angrebet på broen.