Rekordhurtigt robotdyr vil blive brugt af militæret. Og til at jage mennesker gennem ørkenen og dræbe dem, tilføjer professor

USA: En firbenet robot kaldet Cheetah - gepard - sætter ny verdensrekord i hurtigløb for robotter og slår samtidig verdens hurtigste menneske, jamaicanske Usain Bolt.

Cheetah når på et løbebånd en topfart på 45,5 kilometer i timen, mens Bolts topfart var 44,7 kilometer i timen, da han ved OL i London slog alle tiders rekord på 200 meter sprint med tiden 19,19 sekunder.

Robotprojektet, som får støtte af Pentagon, er til militærbrug, og Cheetahs hovedformål er »effektfuldt at assistere soldater i mange forskellige slags missioner«, oplyser US Defence Advanced Research Projects Agency, DARPA, der sammen med robotfiramet Boston Dynamics står bag maskinen, til BBC.

Cheetah er designet med inspiration fra geparden, der er verdens hurtigste dyr på landjorden og kan nå en topfart på 121 kilometer i timen.

- Geparden er et smukt eksempel på, hvordan naturens ingeniørkunst har skabt noget hurtigt og smidigt til et hårdt terræn. Vores Cheetah låner fra naturen. Skridtlængde, løbemønstre og for eksempel ryggens måde at bøje og strække sig på såvel som lemmernes placering, siger DARPAs programmanager, Gill Pratt til BBC.

Noel Sharkey, som er professor i kunstig intelligens og robotkunst ved Sheffield Universitet, siger til samme medie, at robotten er »fantastisk rent teknisk«, men at det er en skam, at den skal bruges til at »dræbe mennesker«.

- Den vil blive brugt til at jage mennesker gennem ørkenen, forestiller jeg mig. Jeg kan ikke forestille mig meget anden, den kan bruges til rent civilt. Så skulle det da lige være til jagt eller at indfange får, siger han.