Hunde producerer næsten fem gange så meget 'kærlighedshormon' som katte, når de ser deres ejere. Det slår videnskaben fast i en ny programserie på BBC.

Langt de fleste er enten hunde- eller kattemennesker, og tit vil folk argumentere for, hvorfor 'deres' dyr er bedre end det andet.

Programserien »Cats vs Dogs« på BBC skal nu udforske forskellene og lighederne mellem hunde og katte i forsøget på at give klarhed til den evige debat.

Under optagelserne er det blevet afgjort, at hunde elsker deres ejere næsten fem gange så meget som katte.

Det skriver Daily Mail.

Måden forskerne i programmet kom frem til konklussionen på, var ved at måle indholdet af hormonet oxytocin i dyrenes spyt før og efter de havde leget med deres ejere i ti minutter.

Oxytocin er et hormon, som dannes i hjernen på både dyr og mennesker, og det har betydning for tillid, og hvor meget vi holder af hinanden. Hormonet udskilles, når man opbygger et særligt godt forhold til andre, og hos mennesker kan det blandt andet blandt andet 'fremprovokeres' ved længerevarende kys og kram mellem et kærestepar.

Overraskende resultater

Undersøgelserne af dyrenes oxytocinmængder i spyttet viste sig at stige med hele 57,2 procent hos hunde efter ti minutters leg med deres ejere. Til sammenligning steg produktionen af hormonet med 12 procent hos katte.

Når mennesker ser vores ægtefælle eller vores barn stiger oxytocin-niveauet i vores blod typisk med 40-60 procent.

Stigningen i hormonmængden hos hunde, kommer derfor bag på den amerikanske professor og neurolog Paul Zak, som Daily Mail har fået til at vurdere resultaterne:

»Det kom virkelig bag på mig, at hunde producerer så høje mængder oxytocin,« siger han og fastslår, at man med resultaterne i hænde godt kan sige, at hunde elsker deres ejere næsten fem gange så meget som katte.

Ikke desto mindre var han også overrasket over kattene i forsøget:

»Det var en behagelig overraskelse, at katte overhovedet producerer hormonet. Det betyder, at katte trods alt knytter bånd med deres ejere.«