En ny rapport fra OECD viser, at flere mennesker i de udviklede lande er mere overvægtige eller fede end nogensinde før.

Flere mennesker i de udviklede lande er mere overvægtige eller fede end nogensinde før. Det viser en ny rapport fra den internationale organisation OECD, der arbejder for at stimulere økonomisk fremgang og markedsøkonomi mellem de demokratisk regerede medlemslande. De flere overvægtige risikerer dermed at gå en fremtid med dårligt helbred i møde. Diabetes, hjerte- og andre kredsløbssygdomme samt kræft er blot nogle af de sygdomme, overvægtige risikerer at blive ramt af.

Rapporten viser, at fedme varierer meget på tværs af de 34 OECD-lande, heriblandt Danmark. Mens kun fire procent af befolkningen i Japan og Korea lider af fedme, gælder det for over 30 procent i USA og Mexico.

Der er dog også gode nyheder at hente i de nye tal. I England, Ungarn, Italien, Korea og Schweiz er procentdelen af stærkt overvægtige over det seneste årti mindsket eller sat i bero, mens den i Frankrig og Spanien kun er vokset med to-tre procent og ligeledes i Canada, Irland og USA med kun fire-fem procent.

Samtidig har antallet af stærkt overvægtige børn i England, Frankrig, Sydkorea og USA stabiliseret sig. En af grundene til dette kan være, at de fleste regeringer har optrappet deres bestræbelser på at tackle de grundlæggende årsager til fedme ved blandt andet at beskatte fødevarer tungt på fedt og sukker med nye lovgivninger i det forgangne år, står der i rapporten, hvor Danmark sammen med Finland, Frankrig og Ungarn er nævnt som eksempler herpå.

De nye tal, der er samlet ind over en tiårig periode, viser desuden, at kvinder med lave uddannelser og en lav indkomst i de fleste lande er to til tre gange mere tilbøjelige til at være overvægtige i forhold til veluddannede kvinder, og at der ingen fremskridt er gjort for at afhjælpe disse forskelle.

For mænd hjælper pengene ikke - her er der ingen forskel på fedme blandt rige og fattige.

Prognoser i rapporten viser, at flere end to ud af tre mennesker vil være overvægtige eller fede i nogle OECD-lande senest i 2020.