»Spørgsmålet er, hvor stor en skilsmissepakke Melinda får, og om hun så vælger selv at bestemme, hvilke sager hun vil øremærke sine penge til,« siger en ekspert i godgørende formål.

Verdens mest betydningsfulde filantropi-par skal skilles efter 27 års ægteskab. Melinda og Bill Gates er god for mere end 100 milliarder dollar og har spillet en stor rolle i USA gennem deres enorme årlige bidrag til godgørende formål verden over og har været med til at sætte den politiske dagsorden.

»Vi deler stadig troen på en fælles mission, og vi vil fortsætte vores samarbejde i fonden. Men vi føler ikke, at vi fortsat kan udvikle os som par i den næste fase af vores liv,« skrev parret på deres respektive Twitter-konti.

Det er svært for alvor at pege fingre ad Bill og Melinda Gates, der over de seneste år har doneret trecifrede milliardbeløb til godgørende formål rundt om i verden.

Bill Gates er verdens mest gavmilde rigmand, og parret står sammen med milliardæren Warren Buffett bag The Giving Pledge, hvor en række af verdens rigeste har lovet at give mere end halvdelen af deres formuer til godgørenhed mens de lever.

The Bill and Melinda Gates Foundation har haft stor betydning for alt fra HIV-forskning, hjælp til uddannelse og sundhed for børn i Afrika og sågar udvikling af coronavacciner.

Fonden har det seneste år doneret mere end 10 milliarder kroner til udvikling af coronavacciner og fordelingen af vacciner til verdens fattigste.

Men selvom parret lige nu giver udtryk for forsoning og enighed, så vurderer eksperter, at skilsmissen kan få stor betydning for mange godgørende formål i fremtiden.

»Melinda Gates går meget op i kvinders rettigheder, og der er da en god sandsynlighed for, at hun vil prioritere mere progressive sager end sin eksmand. Det er ikke hende, der er kapitalisten, som er blevet sagsøgt af det amerikanske justitsministerium for ulovlig monopoldannelse,« siger David Callahan, chefredaktør på bladet Inside Philantrophy, til BBC Newsday.

Han understreger, at det indtil videre er gætværk. Men at man tidligere har set, at skilsmisser får stor betydning for rigmænds filantropi.

»Det kan jo ikke udelukkes, at Melinda Gates vil bruge sin nye position til at fremme det godgørende arbejde, hun er særlig interesseret i. Det har vi set før, da MacKenzie Scott blev skilt fra Jeff Bezos,« siger David Callahan.

Amazon-milliardæren Jeff Bezos blev i 2019 skilt fra MacKenzie Scott. Hun blev tildelt 36 milliarder dollar og blev med et slag verdens fjerderigeste kvinde.

Jeff Bezos har ikke har skrevet under på Bill Gates' The Giving Pledge, og ægteparret Bezos og Scott viste sig at have vidt forskelligt syn på verdens rigestes ansvar over for de fattige. Hun har siden doneret mere end 25 milliarder kroner til suppekøkkener og nødhjælp i USA og er kommet med tydelige stikpiller til sin eksmand.

»Kvinder, borgere af anden etnisk herkomst og de fattige har lidt under krisen. Men samtidig er de rigeste bare blevet endnu rigere,« sagde MacKenzie Scott i forbindelse med sine generøse pengegaver.

Verdens rigeste mennesker er blevet uforholdsmæssigt meget rigere under coronakrisen. Nødhjælpsorganisationen Oxfam anslår, at verdens ti rigeste er blevet hele 540 milliarder dollar rigere. Ifølge Oxfam ville det til sammenligning koste 141 milliarder dollar at finansiere vacciner til alle verdens borgere.

Eksperter påpeger, at selv små udsving i milliardærernes ønsker om, hvem de vil støtte, kan få meget stor indflydelse på millioner af mennesker rundt om i verden.

»Det her viser bare, hvor meget magt der nu ligger på ganske få hænder. Det er en uholdbar situation, at så meget livsvigtig nødhjælp beror på så få enkelte menneskers luner,« siger David Callahan fra Philantropy Insider.

Bill Gates har ved flere lejligheder understreget, at han støtter op om planer, der skal sikre, at verdens allerrigeste betaler mere i skat. Han har dog for nylig sagt at et forslag om en milliardærskat på tre procent på al indtjening over en milliard dollar ville være at gå få for langt.