Shkreli er blevet beordret fængsel efter en onlinedusør på hår fra Hillary Clinton. Ovenfor ses han sammen med sin advokat.

Martin Shkreli, der har fået tilnavnet 'verdens mest forhadte mand' efter han i 2015 opkøbte rettighederne til aids- og kræftpræparatet Daraprim, som han derefter mangedoblede prisen på, skal i fængsel igen.

Det skriver flere amerikanske medier her i blandt New York Daily News.

Det sker, efter en dommer har tilbagetrukket Shkrelis kaution på fem millioner dollars, efter den tidligere topdirektør i Turing Pharmaceuticals på Facebook havde udlovet en dusør på 5.000 dollars (omkring 31.000 danske kroner) til en person, der ville 'plukke' hår fra Hillary Clinton på den tidligere præsidentkandidats kommende bogturné.

I retten forklarede Martin Shkreli, at Facebook-opslaget var ment som en joke, men den købte dommer Kiyo Matsumoto ikke.

1

»Det faktum, at han (Martin Shkreli, red.) fortsætter med at virke uforstående over for sine upassende handlinger eller ord, viser mig, at han kan være en fare eller risiko for samfundet,« sagde dommeren, der opfordrede Shkreli til at undskylde over for Hillary Clinton og staten.

Samtidig slog dommer Kiyo Matsumoto fast, at uanset om Shkrelis Facebook-opslag skulle være ment som en joke, så kunne han ikke være sikker på, om en af hans mange følgere på det sociale medie kunne finde på at gå efter dusøren - blandt andet fordi Shkreli ikke havde trukket dusøren tilbage.

Hvis en person uden tilladelse plukker hår fra en anden, kan det ifølge dommeren i sagen ses som overfald. Og i så fald ville Martin Shkrelis opslag på Facebook kunne ses som opfordring til overfald.

New York Daily News var til stede i retten, da Shkreli fik trukket kautionen tilbage.

Og de kan beskrive, hvordan Shkreli, som det stod klart, at dommeren havde besluttet sig for at trække kautionen tilbage, fik stenansigt og sank ned i sit sæde.

1

Martin Shkreli er tidligere på året blevet dømt skyldig i at snyde investorer i to hedgefunde. Og det er netop i denne sag, Martin Shkreli havde betalt kaution, så han ikke skulle sidde i fængsel, mens han venter på at få sin strafudmåling, der finder sted 16. januar 2018.

Martin Shkreli risikerer op mod 20 års fængsel i sagen.

Martin Shkreli blev for alvor kendt og berygtet, da han var direktør for det amerikanske medicinalselskab Turing Pharmaceuticals, købte han rettighederne til medicinen Daraprim. Han mangedoblede prisen fra 90 kroner til omkring 5.000 kroner per pille. Daraprim bruger man blandt andet til at behandle aids- og kræftpatienter.

Det var hovedsageligt grunden til, at han blev omtalt som 'verdens mest forhadte mand'. Både læger og patienter satte sig ved tasterne og kritiserede Shkreli. Selv forklarede han sine handlinger på følgende måde over for Financial Times.

»For mig var præparatet (Daraprim, red.) sørgeligt underprissat. Hvis du har et præparat, der koster 100 dollars, og du ved, at du kan tage 100.000 dollars for det, hvad skal aktionærer så tænke, når du siger 'jeg vil helst ikke kritiseres',« sagde han.

186964970.jpg

SMS

Hitter på Facebook