Amerikanske Martin Shkreli fik sig det lidet flatterende tilnavn som 'Verdens mest forhadte mand', da han i 2015 opkøbte rettighederne til aids- og kræftpræparatet Daraprim, som han derefter mangedoblede prisen på.

Den 34-årige bedragerdømte amerikaner blev anholdt af myndighederne i december 2015. Den sag blev afsluttet fredag. Her blev han kendt skyldig i tre ud af otte forhold af den føderale ret i New York. Det skriver blandt andet CNBC.

Her ses han på vej til retten.
Her ses han på vej til retten. Foto: TIMOTHY A. CLARY
Vis mere

Shkreli snød flere til at investere millioner af dollars i to hedgefonde, som han stod i spidsen for. Han fik dem til at tro, at der var tale om investeringer med lav risiko. Og han påstod, at han havde haft succes med den slags fonde tidligere, hvilket var løgn.

Anklageren påstod i retten, at Shkreli hurtigt mistede mange af investorernes penge, men hævdede over for investorerne, at alt gik godt. Og da investorer bad om at få udbetalt deres penge, så kom han med en række dårlige undskyldninger og alternative betalingsmetoder.

Denne sag har dog intet at gøre med sagen, som fik ham på verdenskortet. Da han var direktør for det amerikanske medicinalselskab Turing Pharmaceuticals, købte han rettighederne til medicinen Daraprim. Han mangedoblede prisen fra 90 kroner til omkring 5.000 kroner per pille. Daraprim bruger man blandt andet til at behandle aids- og kræftpatienter.

Det var hovedsageligt grunden til, at han blev omtalt som 'verdens mest forhadte mand'. Både læger og patienter satte sig ved tasterne og kritiserede Shkreli. Selv forklarede han sine handlinger på følgende måde over for Financial Times.

»For mig var præparatet (Daraprim, red.) sørgeligt underprissat. Hvis du har et præparat, der koster 100 dollars, og du ved, at du kan tage 100.000 dollars for det, hvad skal aktionærer så tænke, når du siger 'jeg vil helst ikke kritiseres',« sagde han.