Natten til onsdag led den konservative senatskandidat Roy Moore og dermed hans republikanske chef, Præsident Donald Trump, et sviende nederlag i Alabama, den mest konservative af alle USA's konservative stater.

For første gang i 25 år valgte borgerne i Alabama en demokratisk senator.

Således fik Barack Obamas parti-kammerat Doug Jones godt 21.000 flere stemmer end Donald Trumps favorit, Roy Moore.

Og som resultat skrumper Trumps og republikanernes i forvejen faretruende smalle flertal i det amerikanske senat til det mindst mulige: 49 demokrater imod 51 republikanere.

»Hvis vi kan vinde i Alabama, så kan vi vinder over hele landet.«

Sådan sagde Alabamas nye senator, Doug Jones i sin sejrstale i statens største by, Birmingham.

I den modsatte ende af den konservative stat, der også er USA's næst-fattigste, nægtede Roy Moore at erkende sit nederlag.

»Jeg venter på et tegn fra Gud,« sagde Moore, der som 'genfødt kristen' fik sin kampagne kulsejlet af rygter om sex-misbrug og sågar pædofili. Én af de i alt ni kvinder, der alle beskylder Moore for upassende seksuel opførsel, var således blot 14 år gammel, da den 32-årige Roy Moore (daværende statsadvokat) antastede hende.

Og nederlaget i Alabama anses af mange eksperter samtidig som starten på et jordskred i amerikansk politik.

Siden Donald Trumps sejr ved præsidentvalget 8. november 2016, har mange anset præsidentens popularitet blandt kernevælgerne som urørlig. Men når en konservativ stat som Alabama kan overhøre præsidentens anbefalinger om at stemme på Roy Moore, så er der efter manges mening noget større på vej.

»Jeg tror ærligt talt, at dette er begyndelsen til slutningen for Donald Trump,« siger Stephen Henderson, der som politisk iagttager og journalist for både radiostationen NPR og avisen Detroit Free Press, har fulgt Donald Trumps optur og nu truende nedtur.

»Bryllupsrejsen er forbi. Og nu banker virkeligheden på døren. Og selvom han ikke vil indrømme det, så kan Donald Trump godt fornemme, at vinden er ved at vende,« siger Stephen Henderson til BT.

På billedet ses  Doug Jones (tv.) og Roy Moore (th.).   
På billedet ses  Doug Jones (tv.) og Roy Moore (th.).    Foto: REUTERS PHOTOGRAPHER
Vis mere

Og på avisen The New York Times får Stephen Henderson opbakning fra journalist og en anden ekspert i amerikansk indenrigspolitik, Frank Bruni.

»Men med denne choksejr i Alabama, er døren åben for demokraternes comeback,« skrev Bruni i onsdagens klumme.

I november næste år er der midtvejsvalg i USA. Her skal der stemmes om samtlige 435 pladser i Repræsentanternes Hus og 33 af de i alt 100 pladser i senatet.

Og hvis fortsat kun 32 procent af den amerikanske vælgerbefolkning (som i en nylig CNN-undersøgelse) mener, at Donald Trump klarer jobbet tilfredsstillende, så er der ifølge Stephen Henderson udsigt til massivt magtskifte.

USA's præsident Donald Trump. Den Hvide Hus. Billedet her er fra den 13. december.
USA's præsident Donald Trump. Den Hvide Hus. Billedet her er fra den 13. december. Foto: SAUL LOEB
Vis mere

Det Hvide Hus. Den 13. december.
Det Hvide Hus. Den 13. december. Foto: SAUL LOEB
Vis mere