Amerikanerne vil efterlade mellem 6.000 og 15.000 soldater i Afghanistan, når NATO trækker sig ud af landet i slutningen af 2014.

USA: Den amerikanske præsident Barack Obama ventes i næste uge at præsentere sin afghanske kollega, Hamid Karzai, for USAs planer i forbindelse med NATOs exit fra Afghanistan ved udgangen af 2014. Det skriver avisen Christian Science Monitor.

Hovedspørgsmålet ved mødet i Washington bliver, hvor mange amerikanske soldater, der skal blive tilbage for at støtte de afghanske sikkerhedsstyrker i kampen mod Taleban og anden terror, og hvordan deres juridiske position bliver. USA har i øjeblikket 66.000 soldater stationeret i Afghanistan.

USA kræver, at dets tropper opererer under juridisk immunitet og ikke retsligt kan stilles til ansvar i Afghanistan.

CNN oplyser på baggrund af kilder tæt på NATO-styrkens amerikanske øverstkommanderende, general John Allen, at der opereres med tre scenarier, hvor antallet af tilbageblevne soldater varierer fra 6.0000 til 15.000.

Med det laveste antal på 6000-6.500 bliver der alene mulighed for at gennemføre anti-terroraktioner mod Taleban og de al-Qaeda-celler. der stadig opererer i landet. Der bliver desuden alene tale om specialstyrker og det antal levner ikke de store muligheder for at tilbyde træning af afghanske styrker.

Den anden model tager udgangspunkt i et troppeantal på 10.000, hvor fokus stadig er rettet mod anti-terroraktioner mod oprørere og al-Qaeda, men hvor der bliver plads til især at træne de afghanske specialstyrker i større omfang og i mindre omfang almindelige soldater og politifolk.

I den sidste og største model regnes der med 15.000 amerikanske soldater, som vil kunne bidrage med bredere træning af såvel specielstyrker som konventionelle styrker samt udføre aktioner mod Taleban og al-Qaeda.

Christian Science Monitor skriver, at de tre modeller er blevet afleveret som input til præsident Obama, og at selv om han ikke har lagt sig fast, hælder han mest til den model, hvor USA efterlader flest tropper.

Netop sikkerhedsspørgsmålet i Afghanistan efter tilbagetrækningen er altafgørende for NATO.

Blandt militære eksperter og hos politikere er der dyb skepsis med hensyn til, om de afghanske sikkerhedsstyrker er stærke nok til at stå distancen mod Taleban, der har vist sig i stand til at slå til selv i hjertet af Kabul og andre nøgleområder.

CNN citerer analyser fra december, der peger på, at blot én ud af den afghanske hærs 23 brigader formår at operere på egen hånd uden støtte fra udenlandske tropper.

Lanceringen af de amerikanske exitplaner bliver general John Allens sidste store bidrag som øverstbefalende i Afghanistan. Efter planen trækker han sig tilbage i starten af februar, og fortsætter sin tjeneste ved NATOs hovedkvarter i Bruxelles dog med et noget plettet ry, efter afsløringerne af heftige e-mails til en kvinde, Jill Kelley fra Flodrida.

Hun var den, der satte FBI på sporet af, at tidligere CIA-direktør og forhenværende øverstkommanderende i Afghanistan, general David Petreaus, havde haft et længerevarende forhold til forfatteren Paula Broadwell. Afsløringen førte til at Petreaus trådte tilbage.

John Allen afløses af general Joseph Dunford fra det amerikanske marinekorps.