Uklart hvad følgerne af den nordkoreanske affyring vil blive, men både USA og Rusland fordømmer opsendelsen. USA erklærer, at den skal have konsekvenser.

USA: Nordkoreas raketaffyring natten til onsdag mødes med vrede og fordømmelse i Washington, og den amerikanske regering vil i de kommende dage samle støtte til en »passende reaktion«, siger en talsmand for det Hvide Hus i følge Reuters.

Talsmanden, Tommy Vietor, kalder affyringen »stærkt provokerende« og i direkte strid med FNs resolutioner og understreger, at USA er fuldt forpligtet til at sikre »sikkerheden for vores allierede i regionen«.

Yderligere varsler Det Hvide Hus, at USA i det kommende timer og dage vil arbejde sammen med de øvrige deltagere i de såkaldte seks-partsforhandlinger, Japan, Sydkorea, Kina og Rusland om at finde et passende modsvar.

- Det internationale samfund må sende et klart signal til Nordkorea om, at dets overtrædelse af resolutionerne fra FNs sikkerhedsråd får konsekvenser, lyder det fra talsmanden.

Fra Rusland kom den første reaktion på affyringen fra landets forsvarsministerium der i en erklæring fastslog, at raketten og dens bane ikke udgjorde en trussel mod Rusland og at dets radarinstallationer havde fulgt raketten.

Senere fulgte en skarpere erklæring fra det russiske udenrigsministerium, hvori der udtrykkes »dyb beklagelse over Nordkoreas raketopsendelse«, der også betegnes som en overtrædelse af FNs resolutioner.

Nattens affyring var den anden vellykkede opsendelse af en langtrækkende nordkoreansk raket, og bliver skarpt fordømt af FNs generalsekretær Ban Ki-moon som frygter, at den vil få stor negativ indflydelse på freden og sikkerheden i regionen.

En talsmand for Ban Ki-moon siger i en erklæring, at generalsekretæren »beklager opsendelsen« og at han forinden havde »opfordret de nordkoreanske ledere til ikke at gennemføre opsendelsen, men i stedet opbygge tillid til sine naboer og forbedre levevilkårene for landets befolkning.

Samtidig understreger erklæringen fra Ban Ki-moons talsmand, at generalsekretæren er i kontakt med »bekymrede regeringer«, som det udtrykkes.

SMS

Hitter på Facebook

Mere fra Få første måned for 9 kr.