I 2012 havde USA en udsædvanlig stor andel af naturkatastrofe-statistikkerne på grund af en række alvorlige vejrfænomener. Navnlig har stormen Sandy haft store økonomiske konsekvenser for landet.

USA: Vejret har været hårdt ved USA i det forgange år, og det har haft store økonomiske konsekvenser. Forsikringsgiganten Munich RE offentliggjorde torsdag statistikkerne for omkostninger forbundet med naturkatastrofer i 2012, og her var USA altså i top.

På verdensplan kostede naturkatastrofer sidste år i alt 160 milliarder amerikanske dollar (omkring 905 milliarder kroner), heraf 65 milliarder dollar i forsikringstab. 67 procent af de generelle tab og hele 90 procent af forsikringstabene var tilskrevet USA, som ellers i gennemsnit udgør henholdsvis 32 procent og 57 procent.

Det var navnlig orkanen Sandy, der raserede USAs østkyst i efteråret, som kostede omkring 25 milliarder dollar i forsikringstab. Havde det ikke været for den ekstraordinære storm, ville tabene have været langt mindre. Blandt andet blev tunnelerne, der forbinder New York-øen Manhattan med fastlandet, oversvømmet, og en række af tunnelerne i New Yorks undergrund blev også oversvømmet for første gang i 100 år.

Sandy efterlod også spor af ødelæggelser i Caribien. Omkring 80 mennesker mistede livet i Haiti, Jamaica og Cuba og på andre caribiske øer. Selv i Canada forårsagede stormen forsikrede tab i størrelsesordenen 100 millioner dollar, omkring 565 millioner kroner.

Tabene får forsikringsselskabet Munich RE til at foreslå, at man fremover bør sikre sig bedre mod den slags naturkatastrofer.

- Naturkatastroferne i USA viser, at der er brug for en større indsats for tabsforebyggelse. Det er bestemt muligt at beskytte byområder som New York bedre mod stormskader. Det ville give rigtig god økonomisk mening, siger bestyrelsesmedlem for selskabet Torsten Jeworrek.

Samlet set var de økonomiske tab på verdensplan i 2012 betydeligt lavere end i det foregående år, hvor der kom rekordhøje tal på grund af jordskælv i Japan og New Zealand og alvorlige oversvømmelser i Thailand. I 2011 nåede det samlede tab således op på 400 milliarder dollar, heraf forsikringstab på 119 milliarder dollar.

Også tabet af menneskeliv var mindre i 2012. Omkring 9.500 mennesker mistede livet i naturkatastrofer i 2012 i forhold til tiårs-gennemsnittet på hele 106.000. Det relativt lille antal dødsfald skyldes, at kun få af de alvorlige naturkatastrofer i 2012 skete i vækst- og udviklingslande, hvor naturkatastrofer har langt større konsekvenser for menneskeliv.

Langt færre naturkatastrofer ramte Asien og Stillehavsområdet efter et 2011 med store jordskælv i Japan og New Zealand. Tyfonen Bopha, der ramte Filippinerne i december 2012, forårsagede over 1.000 dødsfald, og mange mennesker er stadig forsvundet. Stormen var således årets mest ødelæggende naturkatastrofe i forhold til tabte menneskeliv, mens forsikringstabene var mindre på grund af den lave forsikringstæthed i området.

To jordskælv, der ramte Italien i maj, blev Europas dyreste katastrofer. Mange af regionens bygninger, herunder historiske monumenter, blev ødelagt, og et stort antal virksomheder blev beskadiget. Det samlede tab fra de to jordskælv udgjorde 16 milliarder dollar og forsikringstab på 1,6 milliarder dollar.