Israels planer om 3.000 bosættelser i omstridte områder på Vestbredden og i det østlige Jerusalem bliver mødt med skepsis i Det Hvide Hus.

USA: Det Hvide Hus er langt fra begejstret over, at Israel har givet tilladelse til opførelse af 3.000 nye bosættelser, som ventes at blive opført på Vestbredden og i det østlige Jerusalem.

Det fortæller en talsmand for præsident Barack Obama fredag aften dansk tid.

- Vi mener, disse handlinger giver bagslag og vil gøre det sværere at genoptage forhandlinger om en to-statsløsning, siger talsmanden, Tommy Vietor, til nyhedsbureauet Reuters.

- Direkte forhandlinger er fortsat vores mål, og vi opfordrer parterne til at arbejde på at gøre det lettere, tilføjer han.

Ifølge israelske regeringskilder, som Reuters har talt med, er opførelserne en reaktion på, at FN har givet palæstinenserne observatørstatus, og de fortæller videre, at det nye initiativ allerede er blevet godkendt af Israels premierminister, Benjamin Netanyahu.

Palæstinenserne har tidligere sagt, at man ikke vil vende tilbage til fredsforhandlinger med Israel, hvis bosættelserne ikke bliver stoppet.

Den israelske avis Haaretz skriver, at de varslede bosættelser er en del af en bosættelsesbølge, som Israel planlægger at gennemføre, fordi man ønsker at beholde bosættelserne på Vestbredden, hvis en eventuel palæstinensisk stat skulle blive en realitet. Den analyse har israelske kilder i regeringen imidlertid valgt ikke at kommentere.

Flere højtstående politikere i Israel er skuffede over, at FN, heriblandt flere EU-lande, med et overvældende flertal valgte at opgradere den palæstinensiske FN-status torsdag.

SMS

Hitter på Facebook

Mere fra Få første måned for 9 kr.