Sammen med fem europæiske regeringer sender USA kritik mod Israel for at ville etablere 3.000 nye bosættelser fast. Det er i mod amerikansk politik, lyder det fra Washington.

ISRAEL: USA opfordrede mandag Israel til at genoverveje planerne om 3.000 nye jødiske bosættelser på Vestbredden og i Østjerusalem. Det til trods for, at premierminister Benjamin Netanyahu har nægtet at skrue ned for intentionerne. Samtidig gjorde amerikanerne det endnu en gang tydeligt over for sin tætte allierede, at det ikke er i orden at udvide antallet af bosættelser, skriver Reuters.

- Vi opfordrer den israelske regering til at genoverveje disse ensidige beslutninger og udvise tilbageholdenhed, da disse aktioner er mod hensigten og gør det sværere at genoptage direkte forhandlinger for at opnå en to-stats-løgning, siger talsmand for Det Hvide Hus Jay Carney.

Obama-administrationens opfordring, som er skarpere end normalt over for israelerne, kommer efter, at fem europæiske regeringer har bedt om møder med landenes israelske ambassadører i hver sin hovedstad. Møder, hvor regeringerne har givet udtryk for, at de er bekymrede over de nye planer for bosættelser.

Udmeldingen markerer et ændring i tonen, for selv for nylig, da FNs generalforsamling skulle stemme om at give palæstinenserne en højere status i FN - og dermed en indirekte anerkendelse af en palæstinensisk stat - stod amerikanerne på Israels side og sagde nej.

Men en udvidelse af bosættelserne begge steder er ifølge amerikanerne i mod den politik, som USA længe har forsøgt sig med, og flere jøder i områderne vil ligeledes forhindre fredsprocessen med palæstinenserne.

Alligevel vil USA heller ikke nu true Israel med nogle konkrete sanktioner.

Flere vestlige lande har kritiseret Israels planer om at lave de nye bosættelser. Blandt andet skulle Storbritannien ifølge en anonym kilde have overvejet at trække sin ambassadør hjem.

Også Danmarks udenrigsminister, Villy Søvndal (SF), har i en pressemeddelelse mandag udtrykt bekymring for Israels nye bosættelsesplaner og kalder det for »en meget trist og skadelig reaktion« på FNs opgradering af Palæstinas status ved FNs generalforsamling torsdag i sidste uge.

Planerne om 3.000 nye bosættelser er særligt omstridte, da de givetvis vil komme til at betyde, at en eventuel palæstinensisk stat vil blive »skåret« over i to. Desuden vil bosættelserne involvere det omstridte E1-område på Vestbredden, som Israel tidligere har forpligtet sig til ikke at etablere yderligere bosættelser i.