Amerikanere betegner den nye syriske oppositionskoalition som en legitim repræsentant for det syriske folk, men siger, at den endnu ikke har organiseret sig ordentligt.

SYRIEN: USA betragter den nydannede syriske oppositionsblok som »en legitim repræsentant« for det syriske folk.

Sådan lyder det ifølge BBC fra Mark Toner, der er talsmand for det amerikanske udenrigsministerium.

- Nu har vi en struktur på plads, som kan forberede en politisk overgang. Men vi synes stadig, den mangler at etablere sig på en måde, som sikrer, at vores assistance havner de rigtige steder, siger han.

Som det første land i Vesten anerkendte Frankrig tirsdag den nye oppositionskoalition, Syrian National Coalition (SNC), da den franske præsident, François Hollande, erklærede sin opbakning til koalitionen. Den Arabiske Liga har også anerkendt SNC, der beder om international støtte, så grupperingen vil blive betragtet som en regering, der kan købe våben til kampen mod den syriske præsident, Bashar al-Assad.

EU og Danmark er dog mere tøvende med at anerkende SNC som Syriens legitime regering.

Ifølge udenrigsminister Villy Søvndal (SF) er det vigtigt ikke at træffe forhastede beslutninger.

- Det er alt sammen meget nyt, og jeg synes i virkeligheden heller ikke, at det er helt afgørende at indlede et kapløb om, hvem der er ude og godkende den nye opposition først, siger Villy Søvndal til Berlingske Nyhedsbureau.Han slår fast, at Danmark afventer en reaktion fra det syriske folk.

- Det helt afgørende er nu, at syrerne opfatter, at der reelt er kommet større bredde i den syriske opposition, end der var før. Det er meget vigtigt, at oppositionen er i stand til at overbevise Syrien om, at de er klar til og kan tage over efter Assad og hans regime, siger ministeren.

SNC blev dannet i weekenden og består af de centrale etniske, politiske og religiøse grupper, som kæmper for at omstyrte Assad og hans tilhængere, som siden marts 2011 har ligget i væbnet konflikt med en række grupper i Syrien.

SMS

Hitter på Facebook

Mere fra Få første måned for 9 kr.