Der er ingen tegn på, at Rusland vil bruge atomvåben, selv om landet vil placere dem i Hviderusland, siger USA.

Der er ingen indikationer på, at Rusland forbereder sig på at bruge atomvåben i kamphandlinger i forbindelse med krigen i Ukraine.

Det oplyser både USAs udenrigsministerium og Det Hvide Hus lørdag aften dansk tid.

»Vi har ikke set nogen grund til at justere vores egen nukleare position eller nogen indikationer på, at Rusland forbereder sig på at bruge atomvåben,« meddeler USAs udenrigsministerium i en pressemeddelelse ifølge Reuters.

»Vi har set rapporter om Ruslands udtalelse (om at placere atomvåben i Hviderusland, red.) og vil fortsætte med at overvåge situationen.

Tidligere lørdag meddelte Ruslands præsident, Vladimir Putin, at Rusland vil placere taktiske atomvåben i nabolandet Hviderusland.

Belarus grænser også op til Ukraine og tre NATO-lande – Polen, Litauen og Letland.

Putin sagde, at det ikke vil krænke aftalen om ikke-spredning af atomvåben (NPT). Ifølge den russiske præsident er det identisk med det, som USA gør, når landet placerer atomvåben hos europæiske allierede.

»Vi udleverer dem ikke. Og USA udleverer dem ikke til sine allierede. Vi gør grundlæggende det samme, som de har gjort i et årti,« sagde han ifølge Reuters.

I 1992 blev de fire tidligere sovjetlande Rusland, Ukraine, Belarus og Kasakhstan enige om, at alle atomvåben skulle opbevares i Rusland.

Siden 1996 har der ikke været atomvåben i Hviderusland.

/ritzau/