Donald Trumps opførsel på sine to første dage som præsident bekymrer en dansk USA-ekspert. Især den nye præsidents udfald mod pressen er ikke en præsident værdig, mener Niels Bjerre-Poulsen.

Hvor mange tilskuere var der til Donald Trumps indsættelse?

Dette spørgsmål har USA nye præsident valgt at kaste sig over som noget af det første to dage efter, han er tiltrådt som verdens mægtigste mand.

Præsident Trump bryder sig nemlig tydeligvis ikke om, at pressebillederne fra begivenheden viser, at der var væsentlig færre tilhængere, der mødte op for at hylde ham fredag, end der var, da Barak Obama blev indsat tilbage i 2009. På billederne fra luften kan man se, at der ligefrem var store hvide områder, hvor der ingen mennesker stod.

Her billeder fra henholdsvis Trumps og Obamas indsættelse. Det er Trumps publikum til venstre. Men han fastholder altså, at der var 1,5 millioner mennesker.
Her billeder fra henholdsvis Trumps og Obamas indsættelse. Det er Trumps publikum til venstre. Men han fastholder altså, at der var 1,5 millioner mennesker. Foto: STAFF
Vis mere

Flere medier har rapporteret, at der var omkring 250.000 mennesker, der overværede ceremonien, men Trump selv mener, at der var langt over en million.

»Jeg holdt en tale. Jeg kiggede ud, og det lignede 1,5 millioner mennesker,« sagde han, da han lørdag var på besøg hos efterretningstjenesten CIA i delstaten Virginia og talte for flere hundrede mennesker.

Trump langede hårdt ud efter pressen, som han mener bevidst har løjet om antallet.

»De (medierne, red.) viste et område, hvor der stort ikke var nogen til stede. Og de siger, at Donald Trump ikke tiltrak mange mennesker,« tilføjede han og understregede, at han er i krig med pressen.

Da Trumps pressesekretær holdt sit første pressemøde samme dag, beskyldte han også pressen for 'bevidst fejlagtig dækning' af indsættelsesceremonien.

»Dette var det største publikum, der nogensinde har overværet en indsættelse. Punktum,« sagde pressesekretær Sean Spicer.

Han læste en erklæring op fra Trump og gav desuden ikke journalisterne mulighed for at stille spørgsmål.

Udtalelserne fra både Trump og hans pressetalsmand bekymrer USA-ekspert Niels Bjerre-Poulsen, lektor på Center for Amerikanske Studier på Syddansk Universitet.

»Det er stærkt foruroligende. Det er især foruroligende, at han på sin anden dag som præsident er parat til at lyve om så relativt små ting, og at alting tilsyneladende handler om ham selv,« siger han og hæfter sig især ved, at Trump på sit første møde med CIA bruger sin tid på at tale om, at pressen lyver og om, hvor mange mennesker der var til indsættelsen - som om det var noget at det vigtigste i verden.

»Han kan ikke holde ud, at der var langt færre mennesker til hans indsættelse, end der var til Obamas. Men det, at han bruger energi på det, er også foruroligende.«

USA-eksperten mener også, at Trumps fremfærd viser, at han er parat til at fremstille tingene efter sit eget forgodtbefindende.

»Når han vil lyve om små og ligegyldige ting, hvad kan han så ikke finde på at lyve om andre og mere betydningsfulde ting,« spørger Niels Bjerre-Poulsen retorisk og henviser til, at han allerede har fået skrevet ind i sin officielle biografi på Det Hvide Hus' hjemmeside, at han vandt en kæmpe jordskredssejr, når sandheden er, at han fik tre millioner færre stemmer en Hillary Clinton.

»Det er på alle måder foruroligende og viser, at han mangler den basale dømmekraft og forståelse for det embede, han er tiltrådt. Det tegner ikke godt,« lyder det dystert fra USA-eksperten.

Han forklarer, at Trump sådan set bare fortsætter den stil, han havde stor succes med som kandidat.

»Han fortsætter den samme stil, som om det var en valgkamp. Det er som om, han er ude af stand til at stille om. Nu er der større og andre problemer, han skal forholde sig til.«

Niels Bjerre-Poulsen tør ikke gisne om, hvad vi kan vente os af præsident Trump. Mange sætter deres lid til, at apparatet af embedsmænd og ministre omkring ham kan holde styr på ham. Og lovgivningsmæssigt er han jo afhængig af at samarbejde med blandt andet Kongressen.

»Det kan godt være, at han ikke får sin vilje i forbindelse med lovgivning, men når en amerikansk præsident siger noget, har det konsekvenser i sig selv, fordi omverdenen reagerer på det.«

»Jeg har sagt det før: Donald Trump er 70 år gammel. Han har været direktør hele sit liv og har været vant til at få sin vijle, så der er grænser for, hvor meget han kan styres.«

Selv om mange af Trumps vælgere under valgkampen var ligeglade med, at han sagde noget åbenlyst forkert, mener Niels Bjerre-Poulsen, at den nye præsident har slået ind på en for ham farlig kurs.

»Det er et farligt sats for Trump. I sidste ende må vi tro på demokratiet, og den demokratiske debat forudsætter, at vi har fælles informationer og facts. Så kan man have forskellige meninger, men vi bliver nødt til at have nogenlunde samme facts. At tro, at man kan lyve sig gennem alt og skabe en fuldstændig alternativ virkelighed, synes at være en risikabel strategi.«