Amerikanerne vil ikke godkende en udtalelse, som fordømmer konflikten i Gaza, selvom resten af medlemmerne i FNs Sikkerhedsråd bakker op.

USA: USA står i vejen for en udtalelse fra FNs Sikkerhedsråd, som skal fordømme den eskalerende konflikt mellem Israel og Palæstina i Gazastriben, skriver Reuters.

Amerikanerne blokerer for udtalelsen, som skal godkendes enstemmigt af Sikkerhedsrådet, fordi den »ikke addresserer årsagen til problemerne«. Årsagen til problemerne er ifølge USA de raketangreb, som den palæstinensiske Hamas-bevægelse gennem længere tid har sendt mod Israel.

Israelerne, der er en nær allieret af USA, giver også de vedvarende angreb skylden for, at konflikten er eskaleret.

- Vi har gjort det klart, at vi vil betragte enhver handling fra Sikkerhedsrådet på baggrund af, om den støtter de vedvarende diplomatiske forhandlinger, som skal forhindre, at volden eskalerer, forklarer Erin Pelton fra USAs FN-mission om landets veto.

- Da den ikke kræver et øjeblikkeligt og permanent stop for raketangreb fra Gaza ind i Israel, fejler denne udtalelse, når det gælder om at bidrage konstruktivt til at nå de mål, fortsætter hun. Russerne er dybt utilfredse med USAs veto. Mandag sagde den russiske FN-ambassadør, Vitaly Churkin, at han er parat til at lade udtalesen afløse af en resolution - der rent diplomatisk betragtes som et mere drastisk træk - hvis USA skulle blokere.

Foreløbig er resolutionen dog sat på stand-by oplyser Churkin. Han vil afvente de forhandlinger om en våbenhvile, som står på i regionen øjeblikket. Men lykkes det ikke parterne i Mellemøsten at blive enige om en våbenhvile, så erklærer den russiske FN-ambassadør sig parat til atter at rejse spørgsmålet om en resolution i Sikkerhedsrådet.

Rådet er generelt handlingslammet, når det gælder konflikten mellem Israel og Palæstina - ifølge FN-diplomater fordi, USA er opsatte på at beskytte Israel for næsten enhver pris.

SMS

Hitter på Facebook

Mere fra Få første måned for 9 kr.