USA er gået med til at hjælpe Frankrig med at transportere soldater og udstyr til Mali.

MALI: En amerikansk embedsmand fortalte torsdag, at USA - efter at have overvejet de juridiske aspekter ved at yde assistance til Frankrig - har accepteret en anmodning om at støtte med flytransport af soldater og udstyr til Mali. Det oplyser nyhedsbureauet Reuters.

Det sker efter, at Frankrig i sidste uge indledte en militær operation mod militante islamister i Mali.

De eskalerende kampe i det nordlige Mali, hvor vestafrikanske tropper netop har tilsluttet sig franske soldater, der kæmper mod oprørere med forbindelse til al-Qaeda, har vist sig som det første udenrigspolitiske brændpunkt for den amerikanske præsident Barack Obama, idet han tager hul på sin anden valgperiode i næste uge, skriver Reuters.

Som altid er Obama-administrationens fremgangsmåde blevet målt og vejet. Obama har lovet logistisk hjælp, men udelukker direkte indblanding fra det amerikanske militær i en så uforudsigelig konflikt, som den der udspiller sig i Mali.

- Det, vi ser i Mali og i Algeriet, afspejler en bred strategisk udfordring - først og fremmest for de nordafrikanske lande og USA samt for det internationale samfund, sagde udenrigsminister Hillary Clinton torsdag ifølge Reuters.

- Ustabiliteten i Mali har givet terroristerne et helle i landet, tilføjede hun.

Trods disse bekymringer vurderer analytikere, at USAs forsigtige tilgang viser, at Washington ser nogle umiddelbare sikkerhedsmæssige konsekvenser for USA og store risici i en fransk-ledet militæraktion uden politiske fremskridt på stedet.

- Jeg tror, at administrationen vil være meget varsom med at blive involveret i eventuelle direkte militære operationer. Det vil være en absolut sidste udvej, siger Jennifer Cooke, direktør for Afrika-programmet ved Center for Strategiske og Internationale Studier i Washington, til Reuters.

BNB/Reuters

SMS

Hitter på Facebook

Mere fra Få første måned for 9 kr.