Lyt til artiklen

Vil du lytte til artiklen?

Køb et Digital Plus-abonnement og lyt med det samme.

Vil du lytte til artiklen?

Køb et Digital Plus-abonnement og lyt med det samme.

Vladimir Putin lider af adskillige »alvorlige« sygdomme.

»Han har ikke et langt liv foran sig,« siger generalmajor Kyrylo Budanov.

Faktisk vil den russiske præsident inden for de kommende to år dø af sine lidelser, lyder den opsigtsvækkende spådom fra chefen for Ukraines militære efterretningstjeneste i et interview med USA Today

Her kommer den højtplacerede Kyrylo Budanov med det, der kaldes »sjældne afsløringer om meget følsomme emner«.

Kyrylo Budanov blev interviewet via en netforbindelse fra sit kontor i Ukraine.
Kyrylo Budanov blev interviewet via en netforbindelse fra sit kontor i Ukraine. Foto: VALENTYN OGIRENKO
Vis mere

I forhold til Vladimir Putins helbred skulle oplysningerne være baseret på efterretninger, som ukrainske agenter skulle have opsnappet dybt inde i Kreml, Ruslands magtcentrum.

Det er ikke første gang siden invasionens begyndelse i februar, at der har været historier fremme om dødelig sygdom hos den russiske præsident. B.T. har også tidligere beskrevet, hvordan hans fremtoning har ændret sig, og hvordan hans kropsprog har vakt undren.

I interviewet med USA Today fortæller Kyrylo Budanov videre, hvordan Ukraine generelt har nær adgang til inderkredsen omkring Vladimir Putin.

Efterretningschefen fortæller, hvordan ukrainske spioner arbejder undercover i præsidentens administration, i parlamentet og i flere grene af efterretningstjenesterne i Moskva.

Kyrylo Budanov på sit kontor.
Kyrylo Budanov på sit kontor. Foto: VALENTYN OGIRENKO
Vis mere

Tom Røseth, der underviser i efterretning ved Forsvarets Høgskole i Norge, siger om de spektakulære udtalelser fra Kyrylo Budanov, at det både kan være sandt, ønsketænkning eller udtryk for ren og skær informationskrig.

»Hvis Moskva selv mistænker, at de har muldvarper i egne rækker, vil det forstyrre i stor udstrækning. Fordi Putin har en diktatorisk rolle, vil jagten på konspiratorer og forrædere sandsynligvis være omfattende. På den måde vil Budanovs udtalelser have en effekt i Moskva,« siger Tom Røseth til Dagbladet:

I interviewet med USA Today siger Kyrylo Budanov videre, at der venter stor ukrainsk fremgang på slagmarken forude.

Lige nu ser det ud til, at Rusland faktisk har et overtag i kampene i Østukraine, men efterretningschefen påpeger, at der venter »afgørende sejre« midt i august – hvis Vesten stadig leverer militær støtte – og at det til den tid »vil være åbenlyst for hele verden«.

»Bare vent og se, hvad der kommer til at ske,« som Kyrylo Budanov udtrykker det.

Andre læser også