Ukraines premierminister Oleksij Hontjaruk har tilbudt at trække sig fra sin post.

Det sker efter, optagelser af premierministeren fra et møde med personer fra Ukraines Nationalbank har fundet vej til offentligheden.

I optagelserne, som blev lagt på Youtube, kan man blandt andet høre en stemme, der minder meget om Oleksij Hontjaruks sige, at Ukraines præsident, Volodimir Zelenskij, har en dårlig forstand, når det kommer til økonomi.

Mere præcist siger personen, der lyder som Oleksij Hontjaruk, følgende:

»Zelenskij har en meget primitiv forståelse af økonomiske processer. Han forstår, at der skal være balance i betalinger,« lød det blandt andet, inden den person, som skal være premierministeren, siger, at han selv er en ignorant, når det gælder økonomi.

Og det skal være den optagelse, som nu har betydet, at Oleksij Hontjaruk har lagt sin opsigelse hos præsidenten.

Det mener DR's korrespondent Matilde Kimer i hvert fald. Det skriver hun på Twitter.

'Så blev det Ukraines tur - premierminister Gontjaruk (stavemåden varierer, red.) har afleveret sin opsigelse til Zelenskyj! (kommer i kølvandet på en skandale, hvor pm'en i en hemmelig optagelse høres sige, at tingene skal siges på en meget simpel måde til præsidenten, da han ikke forstår sig på økonomi...).'

Ukraines præsident Volodimir Zelenskij (tv) med premierminister Oleksij Hontjaruks.
Ukraines præsident Volodimir Zelenskij (tv) med premierminister Oleksij Hontjaruks. Foto: SERGEI SUPINSKY
Vis mere

Præsidenten har endnu ikke gjort det klart, om han ønsker at godtage opsigelsen. Men han overvejer det, lyder det ifølge Reuters.

Oleksij Hontjaruk indtrådte som premierminister i august sidste år.

Han blev anset for en politisk novice, da præsidenten valgte at nominere ham til den magtfulde post efter valget tidligere på sommeren.

I maj måned var Oleksij Hontjaruk blevet ansat på Zelenskijs kontor. Inden da ledte han en ngo, der fokuserede på økonomiske reformer. Og han lagde ved sin indtrædelse vægt på, at Ukraines økonomiske vækst skulle minimum fordobles.