I NATOs årsrapport fremgår det, at russisk luftvåben skulle have øvet atom-angreb mod Sverige. Danske kampfly har gennem årene ofte været på vingerne for at 'afvise' militærfly fra Rusland, der flyver tæt på dansk luftrum.
I NATOs årsrapport fremgår det, at russisk luftvåben skulle have øvet atom-angreb mod Sverige. Danske kampfly har gennem årene ofte været på vingerne for at 'afvise' militærfly fra Rusland, der flyver tæt på dansk luftrum. Foto: Christian Als

Russiske bombefly foretog i 2013 militærøvelser, der skulle simulere et atom-angreb på Sverige. Det bekræfter NATO.

Ifølge The Telegraph fandt øvelsen sted 29. marts 2013.

Her skulle to bombefly med en eksorte bestående af fire kampfly have fløjet mod Sverige. Blot 39 km fra at trænge ind i svensk luftrum vendte flyene om, og rettede kursen tilbage til Rusland. Angiveligt efter at have fuldført et simuleret bombardement af svenske militærbaser og efterretningstjenester.

f 16

Øvelsen var blot et ud af flere simulerede atom-angreb mod NATO og dets allierede, som russisk militær foretog på daværende tidspunkt.

Det fremgår af NATOs nyligt publicerede årsrapport.

I den noteres det, at Rusland har foretaget mindst 18 af denne slags øvelser i løbet af de sidste tre år, og at visse af disse skulle have omfattet mere end 100.000 tropper.

»Disse øvelser inkluderede simulerede atom-angreb mod NATO-allierede og -partnere,« står det i rapporten, hvor Sverige nævnes som eksempel som et mål for de russiske øvelser.

Afvist af danske kampfly

De seneste år er fronterne mellem Vesten og Rusland blevet trukket hårdt op.

Landets angivelige indsats i den ukrainske borgerkrig og annektering af halvøen Krim samt uenigheder om håndteringen af den syriske borgerkrig, har medført handelssaktioner og kapitalindefrysninger, som har gjort forholdet yderst køligt.

Det simulerede angreb mod Sverige i foråret 2013 vakte stor røre, da det svenske luftvåben viste sig ikke at være beredt.

I stedet måtte de klare sig sig med hjælpen fra danske kampfly baseret i Baltikum.

Russisk militær har konsekvent benægtet at kampfly nogensinde skulle have fløjet nær svensk luftrum lige siden episoden.

SMS

Hitter på Facebook

Mere fra Få første måned for 9 kr.