Tusindvis af flypassagerer blev i går op til tre timer forsinkede, fordi noget der lignede et lille svævefly lallede rundt i indflyvningsbanen til Gardermoen-lufthavnen ved Oslo i Norge.

- Piloten var lige ved Bogstadvannet (sø udenfor Oslo, red.), da han så svæveflyet. Selvom det var tæt på, så var der aldrig fare på færde for SAS-flyet. Men svæveflyet lå midt i indflyvningsbanen til Oslo, og derfor rapporterede piloten om det, siger SAS-informationschef Knut Morten Johansen til den norske avis VG.Og så brød helvede løs...

Det uidentificerede flyvende objekt blev opdaget ved 16-tiden torsdag eftermiddag og derfra og halvanden time frem blev al lufttrafik i det sydlige Norge stærkt påvirket. Nogle afgange blev forsinket op til tre timer.

Se billederne: De største UFO-historier

På et tidspunkt var lufthavnen ved Oslo, Gardermoen, helt lukket. Ingen fly måtte lette eller lande, og mange blev omdirigeret til andre lufthavne i det sydlige Norge eller Sverige. Alene hos SAS blev 10 - 15.000 passagerer ramt af svævefly-bommerten. - Det skaber store problemer for mange passagerer, som risikerer at lande et helt andet sted, end de skulle, miste sit næste fly eller bliver forsinket, siger Knut Morten Johansen fra SAS.

Kontroltårnet i Gardermoen kunne ikke få kontakt med svæveflyveren, der var grund til hele balladen.

- Vi prøver at finde ud af, hvad det er. Ingen andre fly har set noget. Nu gør vi alt for at finde ud af, om der stadig er noget deroppe, sagde informationschef Jo Kobro fra Gardermoen, da al lufttrafik stod stille.

28 fly kunne enten ikke få lov at lande eller blev meget forsinkede. Flyene blev videredirigeret til andre lufthavne, men der blev hurtigt fyldt. Det meste af tiden lå 20 fly og cirkulerede i luften og ventede på landingstilladelse.

Affæren kommer til at koste flyselskabene kassen. Ekstra brændstof, håndtering af fly i andre lufthavne, overarbejde til ansatte og kæmpe udgifter til at fragte passagererne de rigtige steder hen, da de blev sat af i en forkert lufthavn.

- Det kommer til at koste flere millioner, lød det fra informationschefen fra SAS, der dog ikke regner med at tørre regningen af på svæveflyveren.

- Politiet prøver at finde ud af, hvad der er sket. Men så længe ingen står frem og melder sig, så bliver det svært.

Måske der er god grund til, at svæveflyveren ikke melder sig, så længe der stadig er rasende flypassagerer og en ubetalt million-regning.