Tyskland planlægger at sende 950 bevæbnede marinesoldater til Middelhavet for at stoppe den ulovlige menneskesmugling ind i Europa. Soldaterne vil have autoritet til at stoppe, konfiskere og om nødvendigt ødelægge menneskesmuglernes både.

Det skriver avisen The Guardian.

Missionen blev onsdag godkendt i det tyske kabinet. Nu er det op til det tyske parlament, der har den afgørende stemme, at tage den endelige beslutning, før de knap tusind soldater kan sendes i aktion mod menneskesmuglerne i Middelhavet.

Tyskland har allerede 320 soldater i området. De udsendte styrker har på nuværende tidspunkt til opgave at kontrollere farvandet mellem Italien og Libyen og redde flygtninge i nød. Styrkerne er en del af en EU-operation i Middelhavet og har ifølge mediet The Local reddet flere end 7.200 mennesker siden maj.

Vedtages den nye mission endeligt i parlamentet, vil de tyske tropper ikke længere kun redde flygtninge i havsnød, men også sabotere menneskesmuglernes arbejde. De vil have mulighed for at beslaglægge mistænkelige skibe, videregive informationer om menneskesmuglerne til myndighederne og ødelægge de farlige og dødbringende smuglerbåde.

»Regeringen besluttede i dag om deltagelse af tyske væbnede styrker i en ny fase af den EU-ledede operation EUNAVFOR MED,« sagde George Streiter, talsmand for den tyske kansler Angela Merkel, onsdag.

På Christiansborg kender man ikke til nogen aktuelle planer, om at dansk militær skal sabotere menneskesmuglere i Middelhavet ligesom Tyskland planlægger det, men Venstres forsvarsordfører, Peter Juel Jensen, bifalder Tysklands initiativ.

»Min personlige mening er, at de europæiske lande alt for længe har set for passivt til. Det ville være et godt sted at starte, hvis man satte menneskesmuglerne ud af spil og sendte et signal om, det kan få enormt store konsekvenser, hvis man tjener penge på folks ulykke,« siger han til bt.dk.

Og hos Dansk Folkeparti er man enig.

»Det lyder helt fuldstændig rigtigt i mine øre. Et kongeinitiativ,« siger udenrigsordfører Søren Espersen og uddyber:

»Det er glimrende at ødelægge menneskesmuglernes både, men det skal selvfølgelig ikke ske, mens der sidder nogle i dem - det siger sig selv. Men at ødelægge de muligheder, som menneskesmuglerne har, og ødelægge deres forretning, det er den rigtige måde at se på det.«

Ifølge Søren Espersen er der ingen tegn på, at danske styrker skal af sted til Middelhavet. Alligevel så udenrigsordføreren gerne, at Danmark hjalp millitært.

»Hvis Danmark kan hjælpe militært med at ødelægge både, har jeg ingen problemer med det. Det ville være en udmærke idé,« siger han.

Ifølge Den Internationale Organisation for Immigration har flere end 430.000 mennesker krydset Middelhavet for at nå til Europa i løbet af 2015. Heraf er 2.748 døde under den farlige sejltur, der ofte inkludere overfyldte både og manglende sikkerhed. Det skriver The Local.