Lyt til artiklen

Merkel-regeringens ministre er blevet enige om, at asylansøgere med voldsdomme skal kunne udvises.

Berlin: De tyske asyllove står til at blive skærpet.

Forbundskansler Angela Merkel og hendes koalitionsregering er blevet enig om, at det skal være lettere for myndighederne at udvise asylansøgere og andre udlændinge, der er voldelige.

Skærpelsen kommer i kølvandet på begivenhederne i Köln og andre tyske byer nytårsaften, da hundredvis af arabere og nordafrikanere samlede sig ved Kölns banegård og ved den gamle katedral.

Det viste sig, at mange kvinder blev forulempet seksuelt og bestjålet under nytårstumulten. Vidner og ofre siger, at udenlandske mænd omringede kvinder og krænkede dem.

Det er justitsminister Heiko Maas og indenrigsminister Thomas de Maizière, der har udarbejdet de lovforslag, som regeringen onsdag er blevet enig om at støtte under et møde i den tyske hovedstad, Berlin.

I lovforslaget hedder det blandt andet, at asylansøgere og andre udlændinge, der er dømt mindst et års fængsel for voldelig legemsbeskadigelse, for drab eller voldtægt kan udvises.

Lovforslaget er blevet drøftet samtidig med, at anklagemyndigheden har anlagt de første sager efter begivenhederne i Köln.

Sonja Heidel, en lokal talskvinde for domstolen i Köln, siger, at en marokkaner og en tuneser i øjeblikket er varetægtsfængslet. Deres sag ventes at komme for retten på et tidspunkt i februar.

De anklages for at have stjålet en taske på banegården nytårsaften.

Politiet i Köln er blevet skarpt kritiseret for ikke at gribe effektivt ind nytårsaften og for efterfølgende at have arbejdet for langsomt med at finde ud af, hvad der skete.

Midt i januar havde politiet i byen modtaget 653 politianmeldelser fra kvinder, der har fortalt, at de blev krænket seksuelt nytårsaften.

Det var den 12. januar, og da sagde politiet, at det foreløbig var i gang med at undersøge 12 mistænkte. Fem af dem havde været anholdt.

/ritzau/dpa