Forbundsdagen kan svulme op til verdens tredjestørste politiske forsamling kun overgået af Kina og Nordkorea.

Berlin. Pladserne i den tyske forbundsdag bliver fordelt efter nærmest labyrintisk indviklede regler.

Og det snørklede valgsystem kan betyde, at antallet af medlemmer i Forbundsdagen efter søndagens valg vil svulme så meget op, at det vil være hæmmende for det politiske arbejde.

Det mener politiske eksperter i Tyskland ifølge Politico.eu.

- Hvis Forbundsdagen vokser til over 670 medlemmer, vil de eneste lande med større lovgivende forsamlinger være Nordkorea og Kina - tydeligvis systemer, hvor parlamentet ikke har nogen demokratisk magt, siger Sophie Schönberger, professor i forfatningsret ved universitet i Konstanz.

I modsætning til andre lande så varierer antallet af sæder i Forbundsdagen. Minimumsantallet er 598.

Men oveni kommer så en række ekstra mandater, der skal sikre, at hvert parti er repræsenteret med et antal medlemmer, som præcist modsvarer udfaldet af valget.

- Det er absurd, siger Schönberger.

- Ud af alle tyske vælgere (der er over 61 millioner, red.) så vil en håndfuld personer måske være i stand til at forklare, hvordan pladserne fordeles, siger hun.

Embedsfolk i Forbundsdagen indrømmer, uden at stå frem med navn, over for Politico.eu, at "med undtagelse af nogle få nørder" så forstår stort set ingen af de folkevalgte politikere valgreglerne.

Valget i 2013 sikrede 631 kandidater en plads i Forbundsdagen. Men det er "meget sandsynligt ", at tallet søndag stiger til over 700, mener Sophie Schönberger.

Og en sådan eksplosion i antallet af medlemmer vil ikke være godt, vurderer Frank Decker, professor i politik ved universitet i Bonn.

- Det er et spørgsmål om, hvorvidt forsamlingen kan fungere eller ej, siger han til Politico.eu og tilføjer:

- Hvis et udvalg når en vis størrelse, så holder det op med at fungere ordentligt, siger han.

/ritzau/