Lyt til artiklen

Vil du lytte til artiklen?

Køb et Digital Plus-abonnement og lyt med det samme.

Vil du lytte til artiklen?

Køb et Digital Plus-abonnement og lyt med det samme.

Dresden: Europæere med skepsis eller frygt for indvandring og islam har lørdag været på gaden i protest i byer i både Tyskland, Tjekkiet, Holland - og Danmark.

I Dresden var mindst 8000 personer mødt op til en demonstration arrangeret af Pegida, en forkortelse af gruppen Patriotiske Europæere mod Islamiseringen af Vesten.

Det skriver overvågningsgruppen Durchgezählt.

Kritikken var, som det før har været tilfældet, rettet mod den tyske forbundskansler og den tyske regerings asylpolitik.

- Merkel skal gå af. Merkel skal gå af, råbte deltagere ifølge nyhedsbureauet dpa.

Utilfredsheden med kansleren er vokset markant, efter hun sidste sommer slog fast, at Tyskland står åbent for flygtninge.

Siden har hun ændret kurs og strammet asylpolitikken. Tyskland modtog sidste år 1,1 millioner flygtninge og migranter.

Dresden er højborg for Pegida, og det var også i den østtyske by, at bevægelsen opstod i december 2014.

I den tjekkiske hovedstad var 5000 mødt op i en lignende demonstration.

Arrangementet i Prag udviklede sig voldeligt, da højrefløjsaktivister endte i slåskamp med aktivister fra venstrefløjen.

En demonstrant klædt ud som korsridder i rustning til anti-islam demonstrationen foran Prags borg i Prag d. 6. februar 2016. Demonstrationen finder sted i sympati med at tusinder af tyske anti-asyl demonstranter samme dag macherede gennem Dresden som følge til den islamofobiske Pegida bevægelse.
En demonstrant klædt ud som korsridder i rustning til anti-islam demonstrationen foran Prags borg i Prag d. 6. februar 2016. Demonstrationen finder sted i sympati med at tusinder af tyske anti-asyl demonstranter samme dag macherede gennem Dresden som følge til den islamofobiske Pegida bevægelse. Foto: FILIP SINGER
Vis mere

Flere hundrede betjente var på gaden for at skille parterne, som kastede flasker og sten efter hinanden.

Omkring 1500 islamkritiske demonstranter var mødt frem, nogle af dem med bannere:

- Nej til indvandring - stop merkeliseringen.

I Amsterdam var fremmødet begrænset. Blot 200 mennesker stillede op under Pegidas faner, og moddemonstranterne var i overtal.

Flere hundrede demonstranter fra den hollandske afdeling af den tyske anti-indvandringsbevægelse Pegida hejser nationalflaget og anti-islamiske slogans i Amsterdam d. 6. februar 2016.
Flere hundrede demonstranter fra den hollandske afdeling af den tyske anti-indvandringsbevægelse Pegida hejser nationalflaget og anti-islamiske slogans i Amsterdam d. 6. februar 2016. Foto: STAFF
Vis mere

- Flygtninge er velkommen her, lød beskeden fra hollændere i en moddemonstration.

Også i Frankrig, Letland og Storbritannien gik indvandringskritiske borgere på gaden i protest.

Fransk politi arresterer en tilhænger af Pegida-bevægelsen under en forbudt demonstration i Calais i det nordlige Frankring d. 6. februar 2016. Omkring 20 anti-indvandringsdemonstranter blev arresteret.
Fransk politi arresterer en tilhænger af Pegida-bevægelsen under en forbudt demonstration i Calais i det nordlige Frankring d. 6. februar 2016. Omkring 20 anti-indvandringsdemonstranter blev arresteret. Foto: PHILIPPE HUGUEN
Vis mere

Medlemmer af the Garda Public Order Unit og politiet konfronterer demonstranter ved en anti-racisme demonstration ved lanceringen af en irsk afdeling af Pegida i Dublin d. 6. februar 2016.
Medlemmer af the Garda Public Order Unit og politiet konfronterer demonstranter ved en anti-racisme demonstration ved lanceringen af en irsk afdeling af Pegida i Dublin d. 6. februar 2016. Foto: CLODAGH KILCOYNE
Vis mere

/ritzau/dpa