TYSKLAND: Dansk Folkepartis valgtriumf vækker opmærksomhed i Tyskland, hvor etablerede medier undrer sig over den proces, der har forvandlet Dansk Folkeparti fra politisk randfænomen til uomgængelig magtfaktor i dansk politik.

Det skriver B.dk. Dansk Folkeparti er det politiske svar på Dan Dryer-håndtørreren: »Meget varm luft, men særdeles populær og alment accepteret«, skriver Die Zeit i en kommentar til det danske valg:

»Det skyldes blandt andre den nye formand Kristian Thulesen Dahl (DF), hvis partikulør i modsætning til hans forgænger Pia Kjærsgaard (DF) ikke længere straks kan ses. Han har udstråling som en statsmand, han holder sig tilbage med ekstreme ytringer og taler meget om socialpolitik«.

Die Zeit forklarer samtidig valgresultatet med henvisning til de historiske dybder af danskernes fædrelandskærlighed.

»Denne kærlighed til egen nation kan mærkes den dag i dag. I fællesskabet, den stærke fællesskabsfølelse, der blandt andet sørger for, at de fleste danskere uden at klynke accepterer at betale en topskat på 63 procent – for deres smukke lands skyld«, skriver Die Zeit ifølge B.dk og peger på en grundlæggende misforståelse, der trives hos danskerne.

»Uden tvivl: Danskerne kan være stolte af meget, den brede accept af homoseksuelle, de høje investeringer i vedvarende energi. Blot tror mange, at det har noget med deres egenskab af at være danskere at gøre. Og Dansk Folkeparti forstår at misbruge denne vidt udbredte misforståelse – at Danmark skulle være noget særligt – til deres formål.«

Også i Tysklands andre store aviser er det først og fremmest Dansk Folkepartis magtdemonstration, der dominerer analyserne af det danske valg.

»Dansk Folkeparti vil gøre landet mere uattraktivt for flygtninge, og pengene skal komme danskerne til gode. Til det formål kan de regne med støtte fra de andre partier i blå blok«, skriver Frankfurter allgemeine Zeitung i et portræt af Kristian Thulesen Dahl som »den nye stærke mand« i dansk politik.

Der Spiegel understreger, at valgresultatet i høj grad skal læses som et udtryk for en ekstrem svækkelse af Lars Løkke Rasmussen (V), men også som en succes for en mere moderat tone fra Dansk Folkeparti, der har overbevist vælgerne.

Dansk Folkepartis valgtriumf vender op og ned på dansk politik, skriver Süddeutsche Zeitung, der også kritiserer både Lars Løkke Rasmussen og Helle Thorning-Schmidt (S) for at tale Dansk Folkeparti efter munden:

»Begge satsede i deres kampagner på en mere restriktiv asylpolitik og konkurrerede om, hvem der kan holde flest flygtninge ude af Danmark. For mange danskere bekræftede de åbenbart dermed to ting: At mennesker, der søger hjælp i Danmark, skader landet. Og at Dansk Folkeparti åbenbart altid har haft ret på dette punkt. Det er et ødelæggende budskab, der sikkert vil frembringe flere tabere.«