Bønnespirer fra tysk gård kan ikke være inficeret med colibakterien VTEC, mener administrerende direktør.

Direktøren på den tyske gård, der formodes at være kilden til den farlige VTEC-bakterie, forstår ikke, at gårdens bønnespirer er under anklage.

Der bruges nemlig ikke gødning til at producere bønnespirerne, og der er heller ingen dyr på den økologiske gård, forklarer Klaus Verbeck til avisen Neue Osnabrücker Zeitung.

- Jeg forstår ikke, hvordan de processer, vi arbejder med, hænger sammen med anklagerne, siger den administrerende direktør og tilføjer:

- Spirerne gror i vand, og de er ikke gødet overhovedet. Der bliver heller ikke brugt animalsk gødning i området.

Gården Gärtnerhof Bienenbüttel, der ligger godt 70 kilometer syd for Hamburg, blev søndag udpeget som en meget sandsynlig synder, men der findes endnu ikke et afgørende bevis på, at smitten stammer fra de specifikke bønnespirer.

Indicierne er dog så entydige, at ministeriet har anbefalet, at man undlader at spise dem, og også Statens Serum Institut kalder spirerne for en "meget sandsynlig kilde til udbruddet.

- Bønnespirer er tidligere blevet identificeret som årsag til udbrud af både e-colibakterier og salmonella, siger overlæge Kåre Mølbak.

I første omgang er det mistænkte landbrug blevet lukket ned, mens myndighederne undersøger 18 forskellige spireblandinger fra gården. Blandt disse er bønnespirer, broccolispirer, ærte- og kikærtespirer.

De tyske myndigheder offentliggør resultatet af laboratorieundersøgelserne ved et pressemøde klokken 15.

Den farlige tarmbakterie har indtil videre kostet 22 mennesker livet, mens flere end 2000 er blevet syge. Heriblandt er 18 danskere - syv af dem med nyresvigt.

/ritzau/