Lyt til artiklen

Vil du lytte til artiklen?

Køb et Digital Plus-abonnement og lyt med det samme.

Vil du lytte til artiklen?

Køb et Digital Plus-abonnement og lyt med det samme.

Sverige og Finland ventes begge at aflevere Nato-ansøgninger inden for kort tid. Men Tyrkiet kan stå i vejen.

Tyrkiet, der er en del af Nato, har ikke umiddelbart tænkt sig at lukke Sverige og Finland ind i den vestlige forsvarsalliance.

I hvert fald siger den tyrkiske præsident, Recep Tayyip Erdogan, mandag, at han "ikke vil sige ja" til svensk og finsk Nato-medlemskab.

- Vi vil ikke til at sige ja til, at dem, der pålægger os sanktioner, kan tilslutte sig sikkerhedsorganisationen Nato, siger han på en pressekonference.

Sverige har siden 2019 indstillet salg af våben til Tyrkiet.

Det kræver grønt lys fra samtlige 30 Nato-lande, hvis Sverige og Finland skal blive en del af alliancen. Derfor kan Tyrkiets holdning potentielt spænde ben for de to landes forhåbninger om at blive en del af Nato.

Erdogan har også tidligere udtrykt skepsis om Sverige og Finland.

Det skyldes, at de to lande ikke har villet udlevere 33 personer, som er tilknyttet grupper, som Tyrkiet betegner som terrororganisationer.

Det drejer sig om personer, der har forbindelse til Det Kurdiske Arbejderparti (PKK) eller den muslimske lærde Fethullah Gülen.

Gülen og hans tilhængere er under anklage for at have stået bag et fejlslagent kup mod præsident Recep Tayyip Erdogan i 2016.

- Ingen af landene har et stærkt standpunkt mod terrororganisationer, siger Recep Tayyip Erdogan på mandagens pressekonference.

Sverige og Finland ventes begge at have en Nato-ansøgning på trapperne.

Delegationer fra begge lande har planer om at besøge Tyrkiet for at diskutere ansøgningen. Ifølge Erdogan er det dog spild af tid.

- De siger, at de kommer til Tyrkiet. Kommer de for at overbevise os? Undskyld mig, men det er ikke umagen værd, siger Erdogan.

/ritzau/AFP

Andre læser også