Siden et mislykket kupforsøg mod præsident Erdogan i 2016 har Tyrkiet været i undtagelsestilstand.

Ankara. Undtagelsestilstanden i Tyrkiet, der har været i kraft de seneste to år, er blevet ophævet.

Det oplyser tyrkisk statsmedie ifølge AFP.

Præsident Recep Tayyip Erdogan, der sidste måned er blevet indsat i en ny embedsperiode, har dermed ikke forlænget de særlove, der blev indført efter et mislykket kupforsøg mod ham i juli 2016.

Den har givet de tyrkiske myndigheder vidtrækkende beføjelser til at tilbageholde personer, der mistænkes for at støtte op om de formodede kupmagere.

I løbet af de to år er flere end 110.000 offentligt ansatte - lige fra lærere og universitetsansatte til soldater og politifolk - blevet fjernet fra deres stillinger, mens titusinder af andre er blevet suspenderet.

En række vestlige lande har i skarpe vendinger kritiseret den tyrkiske regerings hårde fremfærd over for politiske modstandere.

Amnesty International kalder ophævelsen af undtagelsestilstanden for en "kærkommen nyhed", som dog ikke er nok i sig selv.

- Ophævelsen af undtagelsestilstanden kan ikke alene rette op på den hårde linje, siger Fotis Filippou, der er vicedirektør i organisationens afdeling i Europa.

- Der er behov for systematisk handling for at genoprette respekten for menneskerettigheder, for at civilsamfundet kan blomstre igen, tilføjer han.

Undtagelsestilstanden er tidligere blevet forlænget syv gange.

Erdogans regering har fastholdt, at den hårde kurs har været nødvendig, for at staten kan slippe af med den "virus", som den mener, at Erdogans ærkefjende nummer ét, Fethullah Gülen, har spredt i det tyrkiske samfund.

Erdogan mener, at den muslimske prædikant Gülen orkestrerede kupforsøget, men har ikke fremlagt beviser for sin påstand.

Erdogan betegner Gülens bevægelse som en "terrororganisation". Prædikanten nægter, at han skulle have spillet en rolle i kupforsøget.

/ritzau/