Den verdenskendte kok Jamie Oliver har allerede lukket 12 af sine 37 italienske restauranter, og snart er også en anden kæde ramt af tilbagegang.

Faresignalerne viste sig allerede i begyndelsen af 2017, hvor 'Jamie's Italian' lukkede seks restauranter.

Dengang lød forklaringen fra Jamie Oliver, at konkurrencen var hårdere, og at udgifterne var steget, og da regnskabet for 2016 kom på gaden, stod det klart, at et overskud på 2,4 millioner pund (20,1 millioner kroner) var vendt til et underskud på 9,9 millioner pund (83,3 millioner kroner, red.).

Det skriver The Guardian.

Det skyldtes foruden lukningerne blandt andet også, at Oliver måtte annullere en lejekontrakt på et kæmpe lejemål ved King's Cross i det centrale London efter at have droppet planerne om en kæmpe restaurant på stedet.

Markedet for restauranter med en 'afslappet' atmosfære såsom 'Jamie's Italian' boomede efter finanskrisen, men en masse nyåbninger har - kombineret med høje huslejer og stigende priser på råvarer - gjort det sværere at tjene penge på at drive restaurant. Det siger Peter Martin, der er vicedirektør for CGA, der rådgiver indenfor fødevarebranchen.

»Da Jamie kom på markedet, var det nyt og spændende. Der var køer uden for restauranten i Oxford, og de uddelte smagsprøver til folk. Men markedet er generelt blevet mere spændende, og der er flere restauranter, der gør det samme,« siger han til avisen.

Dertil kommer hårdere konkurrence fra take away og stigninger i mindstelønnen for de ansatte.

Selv om tilbagegangen med Jamie Olivers egne ord har betydet, at han har mistet 90 millioner pund siden 2014, er der dog lyspunkter i resten af kokkens imperium.

Både 'Jamie's Italian International', der driver restauranter på franchisebasis uden for Storbritannien og 'Jamie Oliver Licensing', der sælger rettigheder til at producere alt fra stegepander og krydderier med 'Oliver'-navnet, tjener nemlig penge - i alt havde de to virksomheder et overskud på 9,3 millioner pund (78,2 millioner kroner, red.) i 2016.

Foto: FREEK VAN ASPEREN
Vis mere