Norges nationale tv-station NRK er kommet i modvind efter, det er kommet frem, at teknikere pifter kanalens direkte skisportssendinger op med gamle lyd- og tv-klip.

Når skiene suser hen over sneen med ´svusj'-lyde, eller nå ko-klokkerne ringer langs løjperne, kommer de i mange tilfælde fra en lydmand, der har gemt effekterne på et særligt keyboard.

Og jubelbrølet, når endnu en nordmand glider over mållinjen?  Det er optaget til en stor pop-koncert på Rådhuspladsen i Oslo.

- Det er for for at lave et totalt lydbillede. De fleste i publikum med kobjælder er for eksempel inde på stadion under et langrendsløb. Hvis vi klipper til et kamera ude i skoven, kan vi dække med lidt kunstige klokker for at få en naturlig overgang, siger Morten Jutkvam, der er leder af lydgruppen i NRK, til Bergens Tidende.

Han fortæller, at problemet er opstået, fordi kameraerne i dag kan zoome ganske tæt ind på sportsfolkene - uden at lydfolkene har de samme muligheder.

Ifølge den store regionale avis har lydmanipulationen stået på siden omkring 1992, og det er under al kritik, mener lektor i tv-journalistik Pål Aam.

Han er overrasket over, at tv-stationen sidestiller sportsprogrammer med ren underholdning som 'Vild med dans', hvor det er almindeligt at pifte udsendelserne op med tekniske kneb.

Det er en udfordring for NRK's troværdighet. Hvad bliver det næste? Skal de placere udklædte folk blandt publikum, som gør sjove ting på kommando?, spørger han i VG.

Medieprofessor Knut Helland ved Universitet i Bergen har specialseret sig i sportsdækning, men også han er overrasket over omfanget af lydeffekterne.

- Det er jo en uskreven kontrakt mellem seer og producent, om at man ser virkeligheden, siger Knut Helland til VG.

Det er uklart, om dansk tv benytter sig af de samme kneb under sportsudsendelser. Men en del skisportsprogrammer, der bliver vist på dansk tv, er produceret af den norske tv-station.