Lyt til artiklen

Vil du lytte til artiklen?

Køb et Digital Plus-abonnement og lyt med det samme.

Vil du lytte til artiklen?

Køb et Digital Plus-abonnement og lyt med det samme.

Den amerikanske præsident Donald Trump er for tiden på sit andet besøg i Europa. Fredag er han i Hamborg for at deltage i G20-topmødet, men dagene inden var præsidenten på besøg i Polen, hvor han blev modtaget af tusindvis af jublende polakker, da han gav en tale på Krasinski-pladsen i Warszawa. Men noget tyder på, at de mange tiljublende ikke kom af egen kraft.

Ved Donald Trumps første besøg på europæisk jord blev han blandt andet mødt med en anti-Trump demonstration i Bruxelles, og i forbindelse med G20-topmødet i disse dage i Hamborg er Trump og en stribe andre af verdens mest magtfulde ledere blevet mødt med massedemonstrationerne flere dage inden.

Men under Donald Trumps besøg i Polen skulle det være anderledes.

Således skriver flere internationale medier - herunder CNN, The Independent og nyhedsbureauet AP - at man fra det polske regeringsparti Lov og Retfærdighed havde lovet Donald Trumps administration, at præsidenten ville blive modtaget af tusindvis af tiljublende polakker.

Ifølge AP, CNN og den konservative amerikanske politiske nyhedsside The Hill, så besluttede man fra Lov og Retfærdigheds side at køre store mængder tilhørere ind til den centrale Krasinski-plads i Warszawa, så Donald Trump kunne blive mødt af tusindvis af glade polakker.

Tusindvis var mødt i Warszawa for at høre Donald Trump tale.
Tusindvis var mødt i Warszawa for at høre Donald Trump tale. Foto: Pawel Supernak
Vis mere

Den praksis er ikke unormal i forbindelse med politiske arrangementer i Polen, men har alligevel vakt opsigt rundt omkring i verdens medier. Dels på grund af det store omfang, og dels på grund af at man - ifølge CNN - har gjort ekstra meget ud af denne begivenhed med store reklamer for Trumps besøg og den gratis tur til Warszawa.

AP har bedt Det Hvide Hus om en kommentar på spørgsmålet om, hvorvidt de mange tiljublende polakker var blevet fragtet gratis fra provinser rundt om i Polen til hovedstaden. Men Det Hvide Hus er ikke vendt tilbage med en kommentar, oplyser nyhedsbureauet.

CNN beskriver, hvordan Lov og Retfærdighedspartiets lokalforeninger i forbindelse med Trumps tale kørte tilhængere gratis helt fra den slovakiske grænse - mange kilometer fra Warszawa - til hovedstaden for at hylde Trump.

Den gratis bustransport fra dele af Polen til Warszawa i forbindelse med Donald Trumps tale på Krasinski-pladsen skal ifølge CNN være et forsøg fra Lov og Retfærdighedspartiets side på at få mængden af mennesker på pladsen pustet op. Derfor kan CNN også berette, at mange af dem, der blev kørt gratis til hovedstaden efterfølgende blev inviteret på gratis picnic som et ekstra lokkemoddel.

Hos Financial Times har Moskva-korrespondenten Henry Foy også bidt mærke i sagen.

Store folkemængder ved Donald Trumps tale.
Store folkemængder ved Donald Trumps tale. Foto: JAKUB KAMINSKI
Vis mere

Britiske The Independent går skridtet videre, når de beskriver sagen.

Ifølge avisen er metoden taget direkte fra 'det kommunistiske partis manual', da det i Sovjet-tiden - ifølge avisen - ikke var unormalt, at man i Polen fragtede tusindvis til hovedstaden, når der kom fornemt besøg fra Moskva.

På billeder og video fra Trumps tale på Krasinski-pladsen kan man se store folkemængder foran scenen.

Den varme og tiljublende velkomst til Donald Trump i Polen står dog i skarp kontrast til, at en nylig meningsmåling fra Pew Research Centre udgivet 23. juni i år, der viste, at kun 23 procent af polakkerne har tiltro til Donald Trumps i jobbet som amerikanske præsident.

Fredag står den dog på en noget anden virkelighed for Donald Trump, når han skal mødes med de andre verdensledere under G20-topmødet i Hamborg. Allerede i dagene inden topmødet har der været sammenstød mellem demonstranter og politiet i den nordtyske by.

Kampklædte tyske betjente på gaden i Hamborg sent torsdag aften.  
Kampklædte tyske betjente på gaden i Hamborg sent torsdag aften.   Foto: FABRIZIO BENSCH
Vis mere
Hamborg torsdag aften.
Hamborg torsdag aften. Foto: CARSTEN KOALL
Vis mere
En vandkanon rammer en demonstrant nær bygningen 'Rote Flora' i kvarteret 'Schanzenviertel' i Hamborg sent torsdag aften.
En vandkanon rammer en demonstrant nær bygningen 'Rote Flora' i kvarteret 'Schanzenviertel' i Hamborg sent torsdag aften. Foto: Ronald Wittek
Vis mere
Demonstranter på gaden i Hamborg torsdag aften.
Demonstranter på gaden i Hamborg torsdag aften. Foto: PAWEL KOPCZYNSKI
Vis mere
Demonstranter i Hamborg brænder affald på gaden. Sent torsdag aften.
Demonstranter i Hamborg brænder affald på gaden. Sent torsdag aften. Foto: F Trueba
Vis mere
Kampklædte betjente i Hamborg torsdag aften.
Kampklædte betjente i Hamborg torsdag aften. Foto: F Trueba
Vis mere

Andre læser også