Omkring 14.000 menneskers skæbne er fortsat uvis efter krigene i det tidligere Jugoslavien.

BALKAN: Selv om krigene i det tidligere Jugoslavien sluttede før årtusindskiftet, er der stadig tusindvis af mennesker, der ikke kender deres pårørendes skæbne.

Således er omkring 14.000 mennesker fortsat savnet efter krigen, lyder det i en ny rapport fra Amnesty International.

Mellem 1991 og 2001 blev i alt 34.700 mennesker meldt savnet under Balkan-krigene efter såkaldt tvungne forsvindinger eller bortførelser, og der er altså omkring 14.000 skæbner, man fortsat ikke kender til.

Amnesty opfordrer således myndighederne på Balkan til at efterforske disse forsvindinger, så de efterladte kan få klarhed over, hvad der er sket.

- Folk, der bor på Balkan, har ikke lukket kapitlet om tvungne forsvindinger. De er en daglig kilde til smerte for de pårørende, der stadig venter på at få vished om, hvad der er sket med deres familiemedlemmer, og som stadig leder efter sandheden, retfærdighed og erstatning, siger Jezerca Tigani, vicedirektør for Amnestys Europa- og Centralasienprogram.

Ifølge Amnesty er ofrene for de tvungne forsvindinger mennesker fra alle etniske grupper og samfundslag. Det er således både civile, soldater, kvinder og børn, som er forsvundet.

- For familier til de forsvundne er modtagelsen af liget til begravelse første skridt på vejen til at opnå retfærdighed, siger Jezerca Tigani.

Forsvindingerne har fundet sted i både Kroatien, Bosnien og Herzegovina, FYR Makedonien, Montenegro, Serbien og Kosovo, men ingen af landenes regeringer har ifølge Amnesty levet op til deres ansvar for at efterforske forbrydelserne og sørge for retsforfølgelse.

- Den største hindring for at håndtere straffrihed og bringe gerningsmændene for retten er en vedvarende mangel på politisk vilje i alle lande i regionen, siger Jezerca Tigani.