Tusindvis af amerikanere har klaget over et maleri fra 1938 af en ung pige, der viser trusser. Det er for udfordrende, menes der, men museet vil ikke fjerne maleriet.

Metropolitan Museet i New York har nægtet at fjerne et maleri fra 1938 af maleren Balthus (Balthasar Klossowski), der viser en ung pige, hvor man kan se hendes trusser. Hun sidder i en stilling på en stol, som nogen vil kunne beskrive som udfordrende.

Maleriet har titlen »Thérése drømmer.« Balthus var en fransk-polsk kunstner, der var kendt for erotiske motiver af ganske unge kvinder.

På nettet blev der samlet underskrifter ind for at få maleriet fjernet og ca. 9.000 skrev under i løbet af de fem dage, som er forløbet siden underskriftsindsamlingen blev lagt på nettet 30. november. I erklæringen opfordrer man museet til at overveje fremvisning af maleriet med tanke på debatten om seksuelle overgreb:

»Med tanke på den nuværende situation omkring seksuelle krænkelser og anklager, der fremkommer i offentligheden hver dag, så romantiserer Metropolitan voyeurisme (beskuelse) og sexliggørelse af børn,« står der i teksten.

Initiativtageren, Mia Merrill, foreslår, at Balthus' maleri erstattes af et maleri lavet af en kvindelig kunstner.

Ifølge netmagasinet Atnetnews viser maleriet Bathuls' nabo-datter, Thérése Blanchard, der i 1938 var 12-13 år gammel. Mia Merrill siger til netmagasinet, at hun var »chokeret« over at se et maleri, hvor den unge pige er skildret på en udfordrende seksuel måde.

Museets talsmand, Ken Weine, udtaler til avisen The Guardian, at museets beslutning om ikke at fjerne maleriet giver en mulighed for at reflektere over vor kultur:

»Situationer som denne giver en mulighed for samtale og den visuelle kunst er en af de mest afgørende midler, vi har, til at reflektere både over fortiden og nutiden og opmuntre til en fortsat udvikling af den eksisterende kultur gennem en begavet diskussion og respekt for den kreative udtryksform,« siger Weine.

Balthus maleri  Thérése drømmer fra 1938.
 REUTERS/Fondation Pierre Gianadda.
Balthus maleri Thérése drømmer fra 1938. REUTERS/Fondation Pierre Gianadda.
Vis mere