Blot få timer efter, det lørdag kom frem, at grundlæggeren af den svenske møbelgigant Ikea var gået bort, skrev det svenske ungdomsparti 'Ung Vänster' en besked på Facebook, som flere nu tordner mod og kalder 'usmagelig'.

Det skriver det svenske medie Expressen.

I det offentlige opslag hævder lederen af den politiske ungdomsorganisation, Henrik Malmrot, at den afdøde Ikea-stifter Ingvar Kamprad udnyttede arbejdskraften hos andre mennesker til at opbygge den formue, der placerede ham på listen over verdens rigeste mennesker.

»Han har bygget sin formue ved at udnytte folk i Sverige og andre dele af verden for at presse lønninger og omkostninger. Han har også registreret selskabet i et skatteparadis for at snylte på skatten i Sverige,« skriver han og fortsætter:

»Det er tid til, at arbejderne får det tilbage, han har stjålet fra dem. Vi er 150.000 arbejdere, som burde få del i arven.«

Han slutter ved at oplyse, at han selv tidligere har arbejdet hos Ikea.

Siden har flere langet kraftigt ud efter Henrik Malmrot og indholdet af opslaget, som mange af mere end 13.000, der har kommenteret, kalder for upassende.

'Så utroligt usmageligt! Ikea skaber en masse arbejdspladser både i Sverige og i verden og har gjort det i flere årtier. Og det, som Ikea har betydet og betyder for markedsføringen af Sverige, kan ikke måles i penge,' skriver en bruger i kommentarsporet, mens en anden kort skriver:

'Idioti'.

Flere mener, der må være tale om en dårlig joke, mens mange andre blot kommenterer ved at dele en emoji, der er grøn i ansigtet og kaster op.

'Han er lige gået bort. Uanset hvad I mener om ham og hans foretagende, så har han en familie, som sørger. Vis lidt respekt, det her er det helt forkerte tidspunkt for sådan noget,' skriver en bruger.

ARKIVFOTO af Ingvar Kamprad.
ARKIVFOTO af Ingvar Kamprad. Foto: FABRICE COFFRINI
Vis mere

En anden af dem, der kritiserer opslaget, er den politiske kommentator Marcus Oscarsson, der arbejder hos svensk TV4. På sin Facebook-side kalder han Ung Vänsters opslag for et 'usmageligt og groft angreb mod Ingvar Kamprad'.

'Det er usmageligt og uforskammet at udnytte Ingvar Kamprads bortgang til at forsøge at få usmagelige politiske point. At man bruger selve dagen for hans bortgang - som man bruger til at hylde, sørge og vise respekt eller alternativt forblive stille - til at komme med usmagelige og uforskammede anklager om tyveri og mere er under al kritik', skriver han.

Han mener, Ung Vänster bør undskylde for opslaget - og at Vänsterpartiet, som det hører under, skal tage afstand. Indtil videre har ingen af dem kommenteret sagen.

Ingvar Kamprad grundlagde Ikea i 1943 under Anden Verdenskrig. Dengang var han blot 17 år gammel.

Han sov stille ind i sit hjem i Småland. Han blev 91 år.