Lyt til artiklen

»Vi skal holde vores land sikkert. Se hvad der sker i Tyskland, se hvad der skete forleden aften i Sverige,« lød det lørdag aften lokal tid fra Donald Trump på et pressemøde.

Men hvad skete der egentlig forleden aften i Sverige?

Det ved de tilsyneladende heller ikke på den anden side af sundet. Flere svenske aviser undrer sig i dag over, hvad det lige præcis var, som den amerikanske præsident henviste til, da han afholdt pressemøde i Melbourne, Florida, lørdag aften.

'Det er uklart, hvilken begivenhed i Sverige, som Donald Trump hentydede til,' skriver svenske Aftonbladet, ligesom avisen Sydsvenskan heller ikke er helt sikre, hvad Donald Trump mente med sin udtalelse.

Ifølge begge aviser blev der i de efterfølgende timer spekuleret og gættet på de sociale medier, hvor hashtagget #LastNightInSweden på få timer blev anvendt ganske flittigt.

'Der spekuleres i, at Trump refererer til et program, der blev sendt på fredag ​​på tv-kanalen Fox. Filmskaberen Ami Horowitz blev interviewet om en dokumentar, han er ved at lave (Hvad USA kunne lære af Sveriges flygtningekrise, red.), hvor han præsenterede en tese om, at Sverige skjuler de problemer, som indvandringen har medbragt,' skriver Sydsvenskan.

Ami Horowitz mener blandt andet, at de svenske myndigheder dækker over etniciteten på sexforbrydere i landet, ligesom han hævder, at antallet af overgreb og ulovlig våbenbrug er steget markant i den periode, hvor Sverige har taget imod flygtninge.

Da spekulationerne gik på sit højeste, måtte personen bag Twitter-kontoen @Sweden, Emma, ifølge flere svenske medier dementere alle rygter om et eventuelt terrorangreb i Sverige.

»Nej, intet er sket i Sverige. Der har ikke været et terrorangreb. Overhovedet,« tweetede skolebibliotekaren Emma.

Den tidligere svenske statsminister Carl Bildt har også kommenteret Donald Trumps udtalelser. I et tweet skriver han 'Sweden?, terrorangreb? Hvad har han røget?'.

Foruden Sverige henviste Donald Trump også til Tyskland, Paris og terrorangreb i Nice i fjor som skræmmeeksemplerne. Pressemødet i Florida anses af mange som et startskud til Donald Trumps kampagne for genvalg i 2020.