Fredag er den franske nationaldag, Bastilledagen, og den amerikanske præsident er inviteret med som æresgæst.

Paris. Fredag vajer de franske flag hele vejen op ad Champs-Élysées i Paris og markerer Bastilledagen, den franske nationaldag.

Dagen er også afslutningen på et todages besøg af det amerikanske præsidentpar i Frankrig samt 100 året for dagen, hvor USA gik ind i Første Verdenskrig.

Det amerikanske præsidentpar, Melania og Donald Trump, var derfor æresgæster, da en stor militærparade fredag formiddag rullede ned ad Champs-Élysées.

Stribevis af kampvogne og militær rullede ned ad alléen. Også den franske præsident, Emmanuel Macron, var en del af optoget.

Han kørte stående i en åben militærjeep, inden han stillede sig med øvrige repræsentanter for det officielle Frankrig, samt sin hustru, Brigitte Macron, og det amerikanske præsidentpar på et podium.

Paraden sluttede på utraditionel vis, da det militære orkester afbrød de officielle marchtoner og spillede gruppen Daft Punks verdenshit "Get Lucky".

Manøvren frembragte et bredt smil hos Macron, mens det var mere uvist, om Trump kendte til hitsangen.

Det er kun to måneder siden, at Macron sidst kørte ned ad Champs-Élysées i åben vogn. Det skete, da han blev indsat som ny præsident.

Det er derfor også første gang, at Macron har budt et amerikansk præsidentpar velkommen i landet.

Trumps besøg bød torsdag på diskussioner om blandt andet terror og forsvar.

Dagen blev afsluttet med en fælles middag for de to præsidentpar i Eiffeltårnet.

Middagen har Trump fredag kommenteret på Twitter, hvor han kalder det en god aften. Donald Trump tilføjer, at "forholdet til Frankrig er stærkere end nogensinde".

Op til militærparaden i Paris har sikkerheden været voldsomt forstærket. Champs-Elysee har været rømmet for mennesker fredag.

Foruden at være en historisk dag markerer Bastilledagen også etårsdagen for angrebet i Nice, hvor en lastbil pløjede igennem en strandpromenade og dræbte 85 personer.

Senere fredag besøger Emmanuel Macron Nice for at ære ofrene for angrebet.

/ritzau/Reuters