Den republikanske præsidentkandidat Donald Trump siger nu, at torsdagens skolemassakre i Oregon kunne være endt mindre tragisk, hvis lærerne havde haft våben til at forsvare sig med.

Donald Trump talte lørdag til en større forsamling i Nashville, USA i forbindelse med en kampagneevent. Her kom han med sine hidtil mest omfattende og følelsesladede kommentarer i debatten omkring skydevåben i USA. De mest markante udtalelser, siden han lancerede sin kampagne i juni 2015.

Den republikanske præsidentkandidat kom med sin klare holdning til, hvordan skoleskyderiet på Umpqua Community College i Roseburg i Oregon kunne være – om ikke forhindret – så i hvert minimeret skaderne.

»Det var forresten en pistol-fri zone. Lad mig fortælle dig, hvis der havde været et par lærere med pistoler i det rum, ville det være gået meget bedre,« sagde 69-årige Donald Trump ifølge CNN.

Hans kommentar kommer blot to dage efter, at 26-årige Chris Harper Mercer gik amok på skolen i det nordvestlige USA og dræbte ni personer og sårede ni. Massemorderen endte med at begå selvmord, har retsmedicinske undersøgelser vist.

Donald Trump har tidligere omtalt psykiske problemer som den største årsag til skyderier i USA, men han hasarderer nu kraftigt imod forestillingen om, at man ikke skal bære skydevåben på sig. Han har selv tænkt sig at bruge det våben, som han har tilladelse til i New York, hvis han bliver angrebet. Det fortalte han i alternative retoriske vendinger foran samme forsamling i Tennessee.

»Kan du forestille dig? En eller anden siger ’Der er Trump, han er et nemt offer’. Hvad sagde du?« lød det fra Donald Trump, mens han lavede en pistol med hånden.

Skoleskyderierne kan dog også undgås, hvis der bliver bedre pleje til de personer, som er i farezonen for at ende som massemordere.

»Mange stater og mange byer lukker deres mentale sundhedsfaciliteter, og de lukker dem, fordi de ikke har midlerne til at holde dem kørende. Og vi er nødt til at se meget stærkere på mental sundhed,« sagde Donald Trump ifølge The Guardian.

Han mener ikke, det er løsningen at begrænse adgangen til skydevåben.

»Det er ikke skydevåbnene. Det er menneskene, det er de her syge mennesker,« sagde Donald Trump.

Donald Trump er ikke den første til kraftigt at tale for skydevåben på skoler i USA. I kølvandet på skoleskyderiet i 2012 i Newton, Connecticut opfordrede koncerndirektøren for National Rifle Association, Wayne Lapierre, til væbnet sikkerhed på skoler i hele USA. Det skriver CNN.