Over 30 procent af vælgerne har endnu ikke besluttet sig.

Hvis man skal tro meningsmålingerne, så står mangemilliardæren Donald Trump til suverænt at vinde det republikanske primærvalg på tirsdag i den lille nordøstlige delstat New Hampshire. Men hos hans kampagne lurer der en nagende tvivl. Folk i New Hampshire opfører sig nemlig ikke altid, som meningsmålingerne viser. Så derfor frygter Trump-folkene, at han kan risikere at blive udsat for en overraskelse. For modsat i Iowa, som var den første stat, der gik til valg, kan Trump opleve det helt usædvanlige – at møde republikanske midtervælgere, der ikke umiddelbart køber hans hårde retorik mod mexicanere, kvinder, handicappede og muslimer.

»Husk på, at vi er en hvid stat. Der er stort set ingen lationer eller muslimer eller for den sags skyld sorte i New Hampshire. Vi er en meget homogen stat, og vi frygter ikke det, alle andre er bange for,« siger den 53-årige Ted, der shopper rundt mellem forskellige kandidater. Han er politisk uafhængig, og dem er der mange af i en amerikansk valgkamp. Sådan nogle som den ene gang stemmer demokratisk og republikansk andre gange.

»Jeg går altid efter, hvad der betyder noget i mit liv, og hvilken kandidat der kan opfylde mine behov. Jeg er bekymret for vores nationale gæld på 19 tusinde mia. dollar, og jeg ved, at en af kandidaterne har vist at have evnen til at få bugt med et underskud, så jeg overvejer at stemme på John Kasich,« siger Ted, som Berlingske møder netop hos John Kasich, som foruden at være præsidentkandidat for partiet også er guvernør i Ohio og fremhæver, hvordan han dér har fået bugt med et milliardstort underskud uden at hæve skatterne. Det er en forrygende snestorm udenfor, men på trods af vejret er der flere hundrede mennesker til stede i den lille bys forsamlingshus, hvor mødet med Kasich skal foregå.

Ted fortæller, at han foruden gælden er bekymret for fremtiden for USA. Men han er også er nervøs for, om der bliver valgt en præsident, som vil være for hurtig på aftrækkeren.

»USA har deltaget i alt for mange krige, og jeg er helt enig med Barack Obama, når han nægter at gå ind i Syrien. Vi skal kun bruge vores militær, når vitale nationale interesser er på spil, og det er de ikke i Syrien. Jo, jeg er da bange for terror og for, at USA kommer til at opleve en ny 11. september. Men vi skal ikke kæmpe i alle mulige konflikter rundt om i verden,« siger Ted.

John Kasich har fået medvind i New Hampshire. Hvis man skal tro meningmålingerne, vinder Trump. To andre kandidater kommer lige efter. Senatoren fra Florida Marco Rubio er lige pludselig blevet den person, alle taler om. Og så John Kasich, som indtil han ramte New Hampshire – lå meget lavt i alle meningsmålinger. De to er på kort tid røget til tops hos vælgerne i denne delstat, som ikke er så religiøse som dem i Iowa, hvor sydstatsrepublikaneren Ted Cruz vandt suverænt med Trump på andenpladsen.

Økonomisk bekymring

»Trump er alt for ekstrem, og jeg tror simpelthen ikke på, at han får mange stemmer i New Hampshire,, siger Ellen, som Berlingske møder i et pizzeria i byen Sandown, hvor en anden republikansk kandidat er på vej – guvernøren fra New Jersey, Chris Christie, som også er steget en smule i meningsmålingerne på det seneste.

»Jeg vil helt sikkert stemme enten på Christie eller på Kasich. De har vist, at de kan regere, og at de kan gøre noget ved arbejdsløsheden og komme et underskud til livs. Jeg kan slet ikke holde ud at tænke på den gæld, vi efterlader til vores børn. Samtlige præsidenter siden Ronald Reagan bærer en stor del af skylden for det, men nu vil jeg stemme på en kandidat, der vil gøre noget ved det, så USA økonomisk igen bliver en supermagt«, siger Ruth.

Heller ikke hun kunne finde på at stemme på Trump, selv om hun mener, at USA trænger til en, der kan ruske op i en nation, der efter hendes mening er ved at sygne hen.

»Ingen bekymrer sig for hinanden mere. Vi er blevet ligeglade, selv om vi som amerikanere skulle være mere til stede i hverdagen«, siger Ruth.

Det er pudsigt nok det samme tema, som Kasich rejser rundt med. Hans budskab er, at folk skal tage det mere med ro og bruge tiden til at lytte til hinanden.

»Vi er blevet en nation, der ikke længere bekymrer os om naboen. Hvornår har I sidst lyttet til andre mennesker. Der er tusinder derude, som vil have menneskelig kontakt, men alle har for travlt til at lytte«, siger Kasich til stort bifald fra vælgerne.

Ted siger, at Trump opildner til splittelse i et samfund, hvor alle enten er immigranter eller for et par generationer siden var det. Og han siger selv, når han ser Trump i TV, så undrer han sig over folks begejstring.

»Det eneste, der kommer ud af hans mund, er had. Had mod kvinder, minoriteter og handicappede. Selv krigsveteraner håner han. Det er så uamerikansk, som det kan være«, siger Ted.

»Hvis jeg skulle stemme på en anden end Kasich, så skulle det være på Bernie Sanders. Ikke fordi jeg er socialist, for det er jeg ikke. Men han vil tage et opgør med de mange dårlige ting, der er også er i samfundet i dag. Vi har et USA, hvor goderne er ulige fordelt, og selv om jeg ikke går ind for, at staten skal have mere magt, så trænger vi til at få ryddet op mange steder. Skattesystemet er så gennemhullet og uretfærdigt, at det er en ting, der skal laves mere enkelt, så folk – også rige – begynder at betale skat«, siger Ted.