Lyt til artiklen

Vil du lytte til artiklen?

Køb et Digital Plus-abonnement og lyt med det samme.

Vil du lytte til artiklen?

Køb et Digital Plus-abonnement og lyt med det samme.

»Sidste gang jeg græd, var da jeg var en baby.«

Sådan sagde Donald Trump under en spørgsmål-svar-session med præsidentkandidaterne for Republikanerne i 2015 ifølge det amerikanske medie The Hill.

Siden vandt han jo som bekendt både nomineringen og præsidentvalget, men hvad siger det egentlig om verdens mægtigste mand, at han ikke græder? Det har Erin Canty, der har en doktorgrad i uddannelsesledelse og politisk analyse ved universitetet i Wisconsin, skrevet om i en blog på mediet Upworthy. Og lad det være sagt med det samme: Det er ikke ligefrem positive personlighedstræk, hun forbinder med Trumps manglende lyst - eller evne - til at fælde en tåre.

'Hverken da hans børn blev født eller på hans bryllupsdage. Eller da hans forældre og bror døde. Eller for de tusindvis af ofre for 9/11, børnene på Sandy Hook (et skoleskyderi i 2012, som kostede 20 børn livet, red.) eller de mænd og kvinder, der blev myrdet i Charleston (en hvid mand slog ni sorte ihjel under en gudstjeneste i 2015, red.). Ingenting. Det er ikke styrke. Det er tomhed. Det er kujonagtigt. Det er en form for følelsesløst lederskab, som vil forhindre os i at bevæge os fremad som en samlet nation,' skriver Erin Canty i bloggen.

Det er en voldsom kritik, men psykologer er enige i Erin Cantys grundlæggende konklusion om, at det er et sundhedstegn hos mennesker, at vi er i stand til at vise vores følelser.

»Man kan sige at folk, der græder, er i bedre kontakt med sine følelser. De er mere følelsesmæssigt intelligente og mere modne, for de kan mærke, hvordan de skal reagere på deres følelser,« fortæller Katja Rose, der er selvstændig psykolog med ekspertise inden for coaching, terapi og ledelsessparring, til Netavisen.

Erin Canty bemærker, at Donald Trump gentagne gange har gjort grin med politikere og mediefolk, netop fordi de har grædt i et stærkt følelsesladet øjeblik. Senest lederen af demokraterne i Senatet, Chuck Schumer.

»Jeg lagde mærke til, at Chuck Schumer græd falske tårer i går (29. januar, red.),« sagde Donald Trump ifølge radiostationen NPR til en gruppe forretningsfolk i Det Ovale Værelse.

Schumer havde fældet en tåre under en pressekonference, hvor han fortalte, at Donald Trumps indrejsestop for rejsende fra syv muslimske lande gør amerikanerne mindre humanitære og mindre sikre.

Men Trump var efterfølgende helt og aldeles overbevist om, at det var spil for galleriet.

»Det er fordi, jeg kender ham. Jeg ser ham ikke som en, der har let til gråd. Der er omkring fem procents chance for, at de var ægte. Men jeg tror, det var falske tårer,« fortsatte Trump overfor gruppen af forretningsfolk.

Erin Canty pointerer, at Trump tilsyneladende må have overset, at Schumers oldemoder og flere af hendes børn blev dræbt under Holocaust. Det kan ifølge bloggeren være en del af forklaringen på Schumers meget følelsesladede reaktion, efter at Trump havde underskrevet det stærkt omdiskuterede dekret, som gav muslimer fra syv lande indrejseforbud til USA med omgående virkning.

Donald Trump har også gjort grin med republikaneren John Boehner, radioværten Glenn Beck og Jeb Bush - som var en af Trumps modstandere i kampen om at blive det republikanske partis præsidentkandidat - efter at de har haft let til tårer i offentligheden.

'Jeb er inkompetent og vil tabe. Spild ikke jeres energi på den grædende baby,' skrev Trump under det republikanske primærvalg i februar 2016.

'Skøre @glennbeck som altid ser ud som om, han græder (værre end Boehner), taler kun dårligt om mig, fordi jeg nægter at deltage i hans show - han er ikke rigtig klog,' skrev Trump i oktober 2015.

Men ifølge Erin Canty er det Trump - og ikke dem, han gør grin med - der er helt galt på den.

'Han kan tage ved lære af Schumer, Boehner og andre og få flere følelser med ind i sit arbejde. Ikke for at minde alle os andre om, at han er menneskelig, men for at minde ham selv om det,' slutter hun.