Mueller-rapport om muligt ulovligt samarbejde med Rusland offentliggøres torsdag i redigeret form.

Knap fire uger efter at USA's præsident, Donald Trump, erklærede sig frikendt, vil amerikanerne torsdag for første gang selv kunne læse, hvad den særlige anklager Robert Mueller er nået frem til i sin rapport om muligt samarbejde mellem Rusland og Trump-kampagnen i valgåret 2016.

Selv om republikaneren Trump erklærede sig frikendt, så har der været en udbredt mistanke om, at det ikke dækker hele sandheden.

Frikendelsen stod ellers at læse i det fire sider lange resumé af den cirka 400 sider lange rapport, som justitsminister William Barr offentliggjorde 24. marts. Her hed det, at Trump ikke samarbejdede med Rusland.

Men der kan stadig være detaljer i rapporten, som kan bringe Trump i problemer. Det gælder især spørgsmålet, om han og hans folk forsøgte at lægge hindringer i vejen for Muellers arbejde.

Mueller skrev i sin rapport, at han ikke ville tage stilling til, om der skulle rejses sigtelser for obstruktion. Det konkluderede Barr i sit resume, at der ikke var.

Men mange af Trumps kritikere er ikke overbevist. Og hvis der findes rygende pistoler i rapporten, så ville det i yderste fald kunne ende med en rigsretssag mod præsidenten.

Justitsminister Barr holder klokken 15.50 dansk tid et pressemøde før offentliggørelsen af rapporten. Mellem klokken 17 og 18 dansk tid får medlemmer af Kongressen udleveret en cd med rapporten. Den vil være med overstregninger i visse passager.

På et tidspunkt herefter vil rapporten blive lagt ud på den særlige anklagers hjemmeside, så alle kan læse den redigerede rapport. Men der er intet præcist tidspunkt, skriver The New York Times.

Det er ikke klart, præcis hvad der vil være redigeret ud.

Ifølge tv-kanalen Fox News fremgår det af oplysninger fra Justitsministeriet, at det i hvert fald vil dreje sig om oplysninger i relation til sagen mod Trumps tidligere kampagnerådgiver Roger Stone, hvis sag i øjeblikket behandles i retten.

Undersøgelsen blev sat i gang i foråret 2017 med tidligere FBI-chef Robert Mueller i spidsen. Trump har hele vejen kaldt det en 'heksejagt', og han gav den mandag følgende piskesnert på Twitter:

»Eftersom der ikke var noget samarbejde (med Rusland, red.), hvorfor var der så en undersøgelse i det hele taget! Svar - beskidte politifolk, demokrater og skurkagtige Hillary.«

Det første er formentlig en henvisning til FBI og dets tidligere chef James Comey, som Trump fyrede. Det sidste er en henvisning til den demokratiske præsidentkandidat Hillary Clinton, som tabte præsidentvalget til Trump.

Under Muellers efterforskning er der rejst sigtelser mod 26 russere, tre russiske virksomheder og seks tidligere Trump-rådgivere. Blandt dem er præsident Trumps tidligere nationale sikkerhedsrådgiver Michael Flynn.

/ritzau/AFP