En antydning fra USAs tidligere præsident Donald Trump om, at USA kan se bort fra regler og love, herunder dem, der findes i forfatningen, har sendt ham ud i et stormvejr af kritik.

En af Demokraternes ledere kalder hans udsagn »en fare for vores demokrati«.

Den seneste melding fra Trump kom i et opslag på hans eget sociale medie, Truth Social, i weekenden.

Her gentager han sin påstand om, at præsidentvalget i 2020 – som Trump tabte til demokraten Joe Biden – var præget af 'massiv og udbredt svindel og bedrag'.

Donald Trump.
Donald Trump. Foto: GAELEN MORSE
Vis mere

'Smider man resultatet af præsidentvalget i 2020 ud og udråber den retmæssige vinder, eller holder man et nyt valg?' skriver Trump:

'Massiv svindel af denne type og størrelse muliggør ophævelse af alle regler, love og paragraffer, endda dem der findes i forfatningen.'

Det har bragt sindene i kog blandt flere af USAs politikere. Især hos Demokraterne, men også i Trumps eget Republikanske Parti tager nogle af hans partifæller afstand fra hans udsagn.

»At angribe forfatningen og alt, hvad den står for, er helt uacceptabelt for vor nations sjæl og bør fordømmes fra alle sider,« siger Det Hvide Hus' talsmand, Andrew Bates, i en meddelelse:

»Man kan ikke kun elske Amerika, når man vinder.«

På Twitter er der kritik fra en række fremtrædende politikere.

'Han kræver en afskaffelse af Amerikas forfatningsmæssige demokrati. Han er ude af kontrol og en fare for vores demokrati,' skriver Demokraternes leder i Senatet, Chuck Schumer.

Fra den kommende demokratiske leder af Repræsentanternes Hus, hvor han afløser Nancy Pelosi, lyder det:

Chuck Schumer.
Chuck Schumer. Foto: DREW ANGERER
Vis mere

»Republikanerne bliver nødt til at løse deres problemer med den tidligere præsident og finde ud af, om de vil bryde forbindelsen til ham og vende tilbage til en form for fornuft eller fortsætte med at læne sig ind i ekstremismen, ikke kun Trumps, men trumpismen,« siger Hakeem Jeffries ifølge Huffington Post.

Den fremtrædende republikaner Mike Turner (ligeledes fra Repræsentanternes Hus) »fordømmer« udtalelserne fra Donald Trump og mener, at det vil få indflydelse på hans muligheder for at stille op til det kommende præsidentvalg.

»Der er en politisk proces, der skal finde sted, inden nogen som helst kan blive spidskandidat eller bare kandidat for partiet. Jeg tror på, at folk helt sikkert vil tage sådan et udsagn med i deres overvejelser, når de evaluerer en kandidat,« siger han.

Kongresmedlem Adam Kinzinger, som var en af de få republikanere, der stemte for at stille Trump for en rigsret i januar 2021, mener, at »ikke en eneste konservativ kan på legitim vis støtte ham«:

»Det er vanvittigt,« siger Kinzinger.

John Bolton, som var national sikkerhedsrådgiver for Trump, indtil præsidenten fyrede ham, siger, at »alle rigtige konservative må modsætte sig« Trumps forsøg på at blive genvalgt i 2024.

Trumps melding kom, efter at Twitters nye ejer, Elon Musk, havde frigivet en stor mængde interne mail fra Twitter om Hunter Biden, der er søn af præsident Joe Biden.

Republikanske politikere har beskyldt Twitter for at bøje sig for pres fra Demokraterne og undertrykke sandheden om Bidens søn.

Det var tilsyneladende de interne mail, som Musk frigav, der fik Trump til tasterne, men de interne mail indeholder »ingen rygende pistol«, skriver The Washington Post.