En check på omkring 160.000 kroner.

Det lovede den amerikanske præsident Donald Trump angiveligt personligt at udstede af sine egne penge til en sørgende far, efter hans søn blev skudt og dræbt, mens han tjente i militæret.

Det fortæller faderen, Chris Baldridge, til det amerikanske medie Washington Post.

Men nu klager han over, at han aldrig har set eller modtaget pengene, siden han blev lovet dem for godt fire måneder siden.

Chris Baldridges søn - sergent Dillon Baldridge på 22 år - blev skudt og dræbt sammen med to andre soldater af en afghansk politibetjent den 10. juni.

Nogle uger senere modtog Chris Baldridge fra Zebulon i delstaten North Carolina angiveligt et opkald fra den amerikanske præsident. Samtalen mellem de to varede ifølge faderen et kvarter, og de talte angiveligt blandt andet om, at han havde det hårdt med den måde, sønnen blev dræbt på - af en person, som han var med at lære op.

Derudover beklagede Chris Baldridge, der arbejder som bygningsarbejder, sig også over ydelserne, som de overlevende får fra militæret, fordi hans ekskone stod som modtager af godt 630.000 kroner fra Pentagon som erkendtlighed, selvom 'han dårligt havde salt til et æg'.

Til det fik han angiveligt et overraskende svar fra præsidenten.

»Han sagde: 'Jeg vil skrive en check til dig fra min personlige konto på 25.000 dollars (svarende til 160.000 kroner, red.)', og jeg brød helt sammen,« fortæller Chris Baldridge til Washington Post:

»Jeg kunne ikke tro, at han sagde det, og jeg ville ønske, jeg havde optaget det, for han sagde virkelig sådan. Han sagde: 'Ingen anden præsident har nogensinde gjort noget som det her', men han sagde så: 'Jeg vil gøre det'.«

Indtil videre har Chris Baldridge dog ikke modtaget noget - kun et kondolencebrev.

»Jeg åbnede det og læste det. Jeg håbede for at være helt ærlig at se checken indeni. Jeg ved, at det nok ikke er realistisk. Men jeg tænkte: 'Øv, ingen check'. Bare et brev, der sagde: 'Det gør mig ondt'.«

Washington Post har efterfølgende været i kontakt med Det Hvide Hus angående Chris Baldridges påstande. I en udtalelse fra pressetalsmanden Lindsay Walters lyder det:

»Checken er blevet sendt af sted. Det er ulækkert, at medierne tager noget, der burde blive betragtet som en generøs og oprigtig gestus - lavet privat af præsidenten - og udnytter det til at fremme mediernes forudindtagede dagsorden.«

Barack Obama.
Barack Obama. Foto: JONATHAN ERNST
Vis mere

Den forrige præsident - Barack Obama - forsøgte ifølge Washington Post at gøre noget lignende for familien til Kayla Mueller, der blev dræbt i 2015, mens hun blev holdt fanget af terrorbevægelsen Islamisk Stat i Syrien.

Dengang ville Obama oprette en velgørenhedsfond i Kayla Muellers navn, men pengene blev først sendt af sted 18 måneder senere, efter ABC News begyndte at skrive om sagen. Efterfølgende blev sagen af præsidenten beskrevet som 'en forglemmelse'.

Sagen om Donald Trumps løfte kommer efter en uge, hvor han i de amerikanske medier har fortalt, at han personligt har ringet til og talt med de familier, der har mistet en udstationeret, og at 'det er den hårdeste opringning at foretage'.

Mindst 20 amerikanere har ifølge Washington Post mistet livet i kamp, siden Donald Trump blev indsat som præsident i januar.

Det amerikanske medie oplyser, at man har været i kontakt med 13 af familierne, og omkring halvdelen har modtaget et opkald fra præsidenten. Resten hævder, at de ikke har hørt fra ham.

Denne uge er præsidenten også blevet beskyldt for at have været kynisk i en samtale med en soldaterenke og sagt, at hendes mand 'vidste, hvad han gik ind til, men jeg går ud fra, at det alligevel gør ondt.'. Det afviser Det Hvide Hus dog. Den sag kan du læse mere om HER.