Dommedag er det ord, der bedst beskriver den tilstand, der vil ramme USA, hvis supervulkanen i Yellowstone National Park går i udbrud.

Hvis udbruddet er lige så kraftigt som sidste gang, vil den smide så meget aske op i luften, at alt sollys til USA vil blive blokeret. Det vil gøre det meste af USA ubeboeligt i en menneskealder, hvor tilstandene vil være som i filmen 'The Road' med danske Viggo Mortensen.

Måske er dette skræk-scenarie ikke så langt fra at blive til virkelighed. Forskere har konstateret, at vulkanen har taget en såkaldt 'dyb indånding', der fik jordoverfladen i vulkanen til at hæve sig.

Læs også:

Siden 2004 og et tidspunkt mellem 2007 og 2010 er overfladen i krateret steget med syv centimeter om året. Siden har overfladen hævet sig igen med op til 25 centimeter, siger forskere til National Geographic.

Se også:

GERMANY SUNSET FEATURE

- Det er en ekstraordinær opsvulmning, fordi det dækker så stort et område, og fordi det sker med stor hastighed, siger Bob Smith, der i mange år har været Yellowstones vulkanekspert til National Geographic.

Det er godt 640.000 år siden, at Yellowstone-vulkanen sidst gik i udbrud. Hvis det sker igen, kan det forandre klimaet globalt og forårsage en ny istid.

Se også:

ICELAND-VOLCANO-AVIATION

Vulkaneksperter ser det som et tegn på, at et udbrud er i vente, når magma presser sig på fra undergrunden og hæver jordoverfladen. Men en vulkan kan sagtens hæve sig og falde igen, uden at det fører til udbrud.

Yellowstone har tidligere rørt på sig, uden at det førte til et udbrud med lava. Der har til gengæld været flere jordskælv og gejsere i området.