Den amerikanske rumfartsorganisation NASA har offentliggjort satellitbilleder af den grønlandske indlandsis fra juli, der har overrasket forskere

Det er normalt, at omkring halvdelen af overfladen af indlandsisen smelter i løbet af sommerperioden, men alene i juli er godt 97 procent af isoverfladen smeltet, skriver NASA på sin hjemmeside.

I en periode på blot fire dage registrerede forskerne et »ekstraordinært« fænomen. Den 8. juli var cirka 40 procent af indlandsisens overflade smeltet, og allerede den 12. juli var hele 97 procent af isen væk.

- Det var så usædvanligt, at jeg først satte spørgsmålstegn ved resultatet: Var det ægte, eller var det på grund af datafejl, siger forsker i klimaændringer ved NASA, Son Nghiem, om den dramatiske acceleration.

Det er endnu for tidligt for forskere at afgøre, hvorvidt afsmeltningen er en naturlig, men sjælden begivenhed - eller om den er udløst af den menneskeskabte globale opvarmning, skriver BBC.

I løbet af denne sommer har grønlænderne oplevet usædvanligt høje temperaturer, der har ført til voldsomme afsmeltninger fra fjelde og gletsjere og til øgede vandstande.

Nyheden om afsmeltningen kommer kun kort tid efter, at satellitbilleder fra NASA viste, at et kæmpe isbjerg, der er mere end dobbelt så stor som øen Manhattan, er brækket af en af Grønlands største gletsjere, Petermann Gletsjeren.

- Den grønlandske indlandsis er et stort område med en varieret historisk forandring. Denne begivenhed, kombineret med andre naturlige, men ualmindelige fænomener, såsom begivenheden på Petermann Gletsjeren, er en del af en kompleks historie, siger forskningsleder Tom Wagner til NASAs hjemmeside.

I mere end 30 års observation har satellitter aldrig observeret så stor en afsmeltning, som den, der nu dækker næsten hele Grønlands isoverflade.


Er de høje temperaturer i Grønland et nødråb om at gøre noget ved den globale opvarmning?

Deltag i debatten under artiklen