Den excentriske forretningsmand og måske kommende præsidentkandidat for Republikanerne, Donald Trump, nyder tilsyneladende stor opbakning fra en bred skare af de republikanske vælgere trods ekstreme udtalelser, men hvorfor?

Natten til søndag var Donald Trump så på banen igen. Under en tv-debat på den amerikanske tv-station Fox News formåede han at kalde Florida-senatoren og konkurrenten, Marco Rubio, for »lille«, mens en anden konkurrent, Ted Cruz, fik øgenavnet »løgner Ted«.

Oven i det berettede Donald Trump også om størrelsen på sin penis og skrev dermed endnu et kapitel i den efterhånden tykke bog om sine yderst outrerede udtalelser.

Efterfølgende viste målinger fra CNN, at Donald Trump lige nu førte an med 49 procent mod konkurrenternes 15 og 16 procent.

Men hvorfor appellerer den til tider så ekstreme forretningsmand til de republikanske vælgere?

»Donald Trump har, lige siden han annoncerede sit kandidatur, talt til den vrede og frustrerede vælger, og dem er der rigtig mange af i USA lige i øjeblikket,« fortæller Anders Agner Pedersen, der er redaktør på Kongressen.com, som skriver om det amerikanske valg.

I de sidste fem år har USA nemlig ifølge Anders Agner Pedersen været lammet af midtvejsvalget i 2010, hvor flertallet i kongressen splittede mellem de to partier, så det blev et republikansk kontrolleret hus og et demokratisk kontrolleret senat.

Men eftersom præsidenten hed og stadig hedder Barack Obama og er fra et demokratiske parti, så er det i lang tid ikke lykkedes dem at blive enige om særlig mange ting, fortæller Anders Agner Pedersen.

»Den dysfunktionalitet, som ham har præget Washington, er et resultat af, at de har holdt hinanden i et jerngreb, og der er kommet historisk lidt ud af det.«

Mellemklassens opbakning

At der findes så mange vrede og frustrerede borgere i USA, skyldes ifølge Anders Agner Pedersen, at USA stadig mærker dønningerne fra finanskrisen, og det medfører, at arbejdsløsheden stadig er forholdsvis høj, og at man slås med en lang række uddannelsesmæssige problemstillinger.

Selv om tingene de seneste år har været i bedring, så har den amerikanske mellemklasse ikke mærket til opsvinget.

»Når man står i en situation, hvor man må gå fra hus og hjem, og man ikke kan sende børnene på college, så er det klart, at man bliver frustreret, og man tænker 'hvad er det for nogle politikere, vi har',« lyder det fra Anders Agner Pedersen.

Og det er lige nøjagtig den frustration, som Donald Trump har formået at udnytte. Forretningsmanden taler nemlig bevidst til alle de vælgere, der mener, at systemet har svigtet.

Forretningsemperiet er hans styrke

Den store opbakning står dog i kontrast til Donald Trumps mildest talt begrænsede politiske fortid. Milliardæren har nemlig nemlig aldrig haft et politisk embede, men det er ifølge Anders Agner Pedersen blot en fordel.

»Det bliver set som en kvalitet. Han er en helt anden type og ikke en del af det system, som har svigtet. Han kan gøre det på en ny måde, og det ved han, at han kan slå på.«

En af »nøglestenene« i Donald Trumps kampagne har været, at han gentagne gange har fremhævet sin enorme formue og sine succesfulde forretninger.

Og med det i baghånden har forretningsmanden fået overbevist en stor del af vælgerne om, at USA først igen kan vinde noget, hvis han kommer til magten.

Politisk ukorrekthed er lig med sejr

Donald Trump har igennem hele sin kampagne slået rekorder i politisk ukorrekthed med udtalelser, der må få italienske Silvio Berlusconi til at blive grøn misundelse.

Men netop den politiske ukorrekthed er ifølge Anders Agner Pedersen et bevidst våben i Trumps præsidentkampagne.

»Han har konstrueret en ramme omkring sin kampagne, der hedder, at politisk korrekthed er en del af grundlaget for, hvorfor USA ikke vinder mere. Donald Trump mener ikke, at man har tid til politisk korrekthed, så det er på tide, at man kaster sig ud i en masse slagsmål.«

Og det må man i den grad sige, at Donald Trump har gjort - senest illustreret med tv-debatten i nat.

Men selv om Donald Trump i øjeblikket ligger godt til i meningsmålingerne, så er det Anders Agner Pedersens vurdering, at en Donald Trump ved roret er den republikanske ledelses største »mareridt«.